Forpliktende og målrettede medarbeidersamtaler
Medarbeidersamtalen er et viktig verktøy for å utvikle den ansatte og for å oppnå virksomhetens målsetninger. Samtalene skal påse at alle medarbeidere føler seg sett, oppleve medvirkning til utvikling av sin arbeidsplass og gi deg en mulighet til å avklare hva som er de viktigste arbeidsoppgavene i kommende periode.
En rekke ledere opplever at disse samtalene ikke gir den effekten de ønsker eller at effekten er kortvarig. Dette skyldes ofte manglende struktur på samtalen og for lite øvelse i å gjøre den forpliktende og målrettet. Vi anbefaler to til tre samtaler i året som har litt ulikt innhold. Det er viktig at du og den ansatte blir enige om de viktigste arbeidsoppgavene de neste månedene og hvilke resultat disse skal føre til, samt at dere klarer å følge opp dette underveis. Omfanget av samtalene, strukturen og hyppigheten må tilpasses hver enkelt arbeidsplass. Kanskje det hos dere er nyttig med ett kort statusmøte hver måned i stedet for to lengre samtaler i året? Det viktigste er at vi sammen finner en struktur som er gjennomførbar!
I dag kan strukturen på disse samtalene digitaliseres slik at både ansatte og ledere får påminnelse om:
- nye samtaler
- avtalte tider
- spørsmål å forberede seg på
- lagret referat
Våre rådgivere har lang erfaring med å lage samtalemaler tilpasset den enkelte virksomheten, gjennomføre ledertreninger og digitalisere prosessen.
Våre rådgivere på bedre medarbeidersamtaler bistår med:
- Implementere og opplæring på digitalisert løsning for samtaler
- Ledertrening på gjennomføring av samtaler
- Utforme skreddersydde samtaleskjema i tråd med virksomhetens strategi og mål
- Sette opp handlingsplan for gjennomføring av samtale
- Etablere struktur som gir kontinuitet i oppfølgingen
Oppskriften på en vellykket medarbeidersamtale
Medarbeidersamtaler er strukturerte samtaler mellom leder og medarbeider. Målsettingen med slike samtaler skal være at dine medarbeidere føler seg hørt og at du oppdager både det som oppleves som positivt og utfordringer på arbeidsplassen. For deg som leder vil gode medarbeidersamtaler være et viktig verktøy for å finne gode tiltak som fører til en motivert og samkjørt organisasjon.
Èn medarbeidersamtale i året har liten effekt, derfor anbefaler vi to til tre samtaler, gjerne med litt ulik agenda. Ofte benyttes uttrykket mål- eller utviklingssamtaler om samtaler der dere blir enige om de viktigste fokuspunktene for utvikling og prestasjoner. Slike samtaler må følges opp og evalueres. For noen holder det med evaluering en gang i året, men i en rekke virksomheter vil effekten bli mye større ved å ha hyppigere oppfølging på målene.
Her er en enkel oppskrift som sikrer deg god struktur på oppfølging av dine medarbeidere:
Etabler struktur
Finn en frekvens og innhold i samtalene som fungerer for din virksomhet. Bør du ha en generell medarbeidersamtale, en mål-/utviklingssamtale samt en evalueringssamtale i året?
Selv små virksomheter kan ha stor nytte av digitalisert løsning for slike samtaler. Et verktøy som sender deg påminnelser når det er på tide med ny samtale, gir dere maler for samtalen og sikrer sikker lagring av tidligere samtaler.
Still forberedt
Påse at både du og din medarbeider har et tydelig bilde av hva dere skal snakke om. Se til at du har tilpassede maler for de ulike samtalene slik at du kan dele disse med dine medarbeidere på forhånd. Tenk gjennom hva det er viktigst at du får formidlet til medarbeideren av både ros og konstruktiv kritikk.
Gjør samtalen forpliktende
En viktig del av medarbeidersamtaler er å skape en enighet om hva hver enkelt skal ta tak i og hva som skal være fokuset for den ansatte de neste månedene. Uansett om det er omsetningsmål, kompetanseheving eller endring av adferd så bør det settes tydelige mål. Blir du dyktig på medarbeidersamtaler vil du oppleve medarbeidere som går tilbake i arbeid med større motivasjon og engasjement.
Følg opp
Samtalene forplikter også deg som leder. Kanskje du har fått vite noe om arbeidsmiljøet som du må ta tak i? Påse at dine medarbeidere opplever at du tar tilbakemeldinger på alvor! For de fleste medarbeidere er hyppig oppfølging av de satte målene avgjørende for positiv utvikling. Det er viktig at du finner en tilpasset struktur for oppfølgingen. For en rekke medarbeidere vil 15 minutter en gang i uken eller måneden gi en helt annen effekt enn ett lengre møte om et halvt år.
Snakk med våre eksperter på rådgivning
For tilbud og mer informasjon innen lønn og HR
Ring 40 10 40 18
eller send inn skjema under.
Åpningstider:
kl. 08:00 - 16:00 mandag-fredag