Den store selskapsreisen #7: Sky is the limit

Strategi og ledelse | 04.12.2019

av Dag Henning Kleven

Den store selskapsreisen er en bloggserie som skal hjelpe norske gründere og bedriftseiere til en bedre og mer effektiv selskapsdrift. Gjennom 25 episoder skal vi følge det fiktive selskapet Sykkelspesialisten. Vi er med fra etableringen og gjennom hele livssyklusen. Vi følger grunnleggerne Mats og Helene, og får innsikt i alle utfordringene de møter underveis. 

Målet er klart og tydelig: å hjelpe deg til å ta bedre beslutninger for selskapet ditt!

Illustrasjon av rotete kontor

Gikk du glipp av de seks første avsnittene av Den store selskapsreisen? Her finner du dem:

Den store selskapsreisen #1: – Jeg har en idé!
Den store selskapsreisen #2: – Skal vi etablere selskap?
Den store selskapsreisen #3: Slik takler gründerne en lynrask oppstart
Den store selskapsreisen #4: På tide å skaffe finansiering
Den store selskapsreisen #5: Fra Portland til Måløy
Den store selskapsreisen #6: Hvor er selskapet vårt om 5 år?

«Seriøst Helene? Har du tatt vare på den første lønnsslippen din?»

Helene står og banker inn en spiker i veggen. Hun holder helt innerst på hammeren og prøver utålmodig å slå spikeren inn i veggen, men den vil bare ikke og bøyer seg på siste slaget. Hun banner høyt og sjekker om den sitter. Det gjør den, så hun henger fornøyd opp bildet. Helene har rammet inn sin aller første lønnsslipp – fra da hun var 15 år og jobbet på et callsenter som tok i oppdrag å booke møter for ulike selskaper. Allerede da var hun av de mest ivrige – selv om hun fikk nei 20 ganger på rad var hun like blid da hun ringte den neste på listen. Helene visste at dersom hun stod og smilte mens hun ringte ville vedkommende på motsatt ende “høre” at hun smilte – og sjansen for å få booket et møte var vesentlig større enn om hun gravde seg ned og mumlet i telefonen. 

– Selvfølgelig. Den bringer lykke, smiler hun overlegent. 

– Det tviler jeg på.

– Det vet du ingenting om, Mats. Du sitter bare der med regnearket ditt du, og er ikke fornøyd før 2+2 er 4.

– 2+2 er 4.

– Ikke i salg. Der skal 2+2 bli 6. Og skal du få til det må du ha noe som gir deg styrke og motivasjon. Som en lønnsslipp som minner deg om å alltid stå på.

Topplinjen på topp

Mats smiler og rister på hodet, mens han fortsetter å rette på formelen han prøver å lage i regnearket. Det er fortsatt noe som ikke stemmer. Han hører vagt at Helene fortsetter å fortelle om salg og magiske lønnsslipper, og kjenner at dette er en helt annen verden enn den han befinner seg i.

– Vi har lagt opp hele driften vår basert på at vi skal vokse og få volum. Du vet jo hvor krevende det var da vi måtte selge til de prisene du satte opp. Får vi et større volum kan vi bli mer konkurransedyktige og faktisk få til noe. Og skal vi få volum, må vi selge. Det er et enkelt regnestykke, du trenger ikke en gang en excel-formel.

Selv om det er sent på ettermiddagen og Mats sitter dypt inne i et regneark begynner hun å tegne og fortelle om planene hun har for å få vekst på topplinjen.

– For det første er det en grunn til at det heter topplinje. Det er den øverste linjen i regnskapet og den viktigste.

Mats kvikner til og skal til å argumentere med at kanskje linjen for ordinært resultat etter skatt, men før ekstraordinære poster er mer interessant for å se selve lønnsomheten av driften. Helene ignorerer ham glatt og fortsetter.

 

Sørg for å ha en strukturert salgsprosess

– Det er noen punkter vi må ha på plass:

  1. Vi må gjøre en segmentering av markedet – hvem er kunden?
  2. Hva er det vi har som er unikt?
  3. Hvilke muligheter finnes i markedet hvor vi er unike, og det er etterspørsel?
  4. Hvem er våre konkurrenter – og hvordan kan vi differensiere oss fra dem?

Deretter må vi gå systematisk til verks:

  1. Vi har allerede en unik distribusjonsmodell inn til Norge hvor vi kjøper ramme og merke fra en forhandler, delene direkte fra fabrikk og setter syklene sammen her i Norge. 
  2. Vi greier snart å konkurrere på pris, så fort vi får et større volum. 
  3. Vi har fått gode produktomtaler i blader og nettsider, så vi har god støtte i markedsføringen.
  4. Vi har et unikt nettverk, så vi får innpass hos nøkkelpersoner i bransjen.
  5. Vi har en bred distribusjon ut i markedet ved at vi benytter en kundes nettside for salg til sluttkunde, og vi har opprettet salg av sykler gjennom flere klubber i Norge – slik at vi ikke er avhengig av å lykkes i bare én kanal. 

 

Helene titter opp på tavlen og er ganske tilfreds – og nesten litt overrasket. Mats sitter med halvåpen munn og Helene påpeker at han ser ut som en torsk. Hun er veldig klar over at det er mye armer og ben med henne, men dette ser rett og slett troverdig ut. Kanskje ikke så dumt å strukturere salgsarbeidet ved å ha et ekstremt fokus på topplinjen?

Vil du vite hva som skjer videre med Mats, Helene og Sykkelspesialisten? Følg med i neste avsnitt!

Abonner på Den store selskapsreisen

Ja, jeg vil at Azets sender meg innsikt, informasjon om tjenester og invitasjoner til arrangementer. Jeg kan når som helst redigere mine preferanser eller trekke tilbake mitt samtykke.

Ja, jeg vil at Azets sender meg innsikt, informasjon om tjenester og invitasjoner til arrangementer. Jeg kan når som helst redigere mine preferanser eller trekke tilbake mitt samtykke.

Hvordan Azets håndterer mine persondata er beskrevet her.

* Feltet er obligatorisk

post author

Om Dag Henning Kleven

Dag Henning har i mange år jobbet med forretningsutvikling og vekst. Han har hatt internasjonale jobber i Sony Corp og Checkpoint System før han kom til Azets i 2014 som salgssjef. I dag leder han området Forretningsutvikling i Azets hvor han jobber tett med ulike partnere og kunder for å utvikle nye forretningsområder.