Den store selskapsreisen #3: Slik takler gründerne en lynrask oppstart

Strategi og ledelse | 27.09.2019

av Dag Henning Kleven

Den store selskapsreisen er en bloggserie som skal hjelpe norske gründere og bedriftseiere til en bedre og mer effektiv selskapsdrift. Gjennom 25 episoder skal vi følge det fiktive selskapet Sykkelspesialisten. Vi er med fra etableringen og gjennom hele livssyklusen. Vi følger grunnleggerne Mats og Helene, og får innsikt i alle utfordringene de møter underveis. 

Målet er klart og tydelig: å hjelpe deg til å ta bedre beslutninger for selskapet ditt!

personer på kontor

Gikk du glipp av de to første avsnittene av Den store selskapsreisen? Her finner du dem:

Den store selskapsreisen #1: – Jeg har en idé!
Den store selskapsreisen #2: – Skal vi etablere selskap?


Helene er på tråden. Hun høres alt annet en blid ut. – Skal vi virkelig kalle selskapet Sykkespesialisten AS? Jeg trodde ikke du var seriøs, Mats?

– Jo, det var det vi ble enige om sist, og nå er navnet allerede sendt inn. 

Ja vel, det blir sikkert bra, selv om jeg hadde sett for meg noe mer grandiost, tenker helene. – Vi skal tross alt ta dette ut i Europa, Mats. 

– Nå er vi i gang

Mats tenker i sitt stille sinn at Sykkelspesialisten AS først skal gjøre suksess i Norge, før selskapet reiser ut internasjonalt. Han vet imidlertid at en internasjonal satsing krever mye kapital og at risikoen er høy for at alt rakner. Men Mats lar det gå. Tankerekken avbrytes brått. Helene, ivrig som hun er, har skiftet tema. Mats snur seg instinktivt vekk fra PCen, for når Helene først begynner, vet han at det vil ta tid før han kan fortsette med budsjettet. 

– Vi er gang Mats, ler Helene i telefonen. Hun bobler over av glede. 

– Ja, vi er jo det på sett og vis. Mangler bare litt inntekter, legger han til, lett sarkastisk. 

– Nettopp! Og det har jeg nemlig fikset. Jeg ringte en gammel kjenning som driver noen utsalg av spesialsykler på vestlandet. Jeg viste han hva vi har. Deretter snakket jeg med kontakten vår i Portland. Den første ordren er i boks, Mats!

personspeak.jpgDu må bare hjelpe meg litt med de siste prisene. 50 sykler, Mats!

– Herlig…

– Du høres ikke superglad ut Mats?

– Joda, men nå har du begynt å selge, bruke penger, og samtidig detter det inn med fakturaer. Vi har ikke helt kontroll, sier han. 

Innerst inne er Mats lykkelig. Tenk at vi er i gang. Helt utrolig hva Helene har fått til på så kort tid. Hun kunne faktisk solgt sand i Sahara. Det er jeg helt overbevist om, tenker Mats. Men skal vi opprettholde dette tempoet, må vi raskt få kontroll over situasjonen. 

Kom i gang med regnskapet

I en oppstartsfase er et helt vesentlig å komme i gang med regnskapet. Ikke bare er det lurt, men det også noe du skal gjøre. Det er et unntak dersom du er personlig næringsdrivende med omsetning under 50.000,- og ikke mva-registrert. Men Sykkelspesialisten AS skal omsette for mye mer enn dette. Selskapet er registrert som AS og registrert i mva-registeret.  

Mats setter derfor opp en åpningsbalanse med blant annet aksjekapitalen de har skutt inn. Videre legger han inn en rutine med å føre alle bilag fortløpende. Et bilag er en faktura fra leverandør, faktura til kunde eller andre kostnader og inntekter som påvirker selskapet. 

Videre legger han inn et budsjett. Dette gir en god oversikt over de kostnadene Sykkelspesialisten AS forventer å ha, slik at Mats og Helene kan få en pekepinn på hva de må selge for, til hvilken fortjeneste. Dette skal ses i sammenheng med markedsprisene, slik at de får satt riktig pris og forhandlet frem riktige priser med leverandørene. 

FAKTA: Slik går du frem

  • Kom i gang med regnskapet
  • Få ført opp alle midlene du har med deg inn i selskapet
  • Begynn å føre bilagene med én gang
  • Gjør en vurdering av om du blir momspliktig eller ikke

Gjør du alt dette, har du gjort noe riktig helt fra starten av. 

 

Mats setter seg ned og skriver en mail til Helene. Han sender et forslag til kalkulasjon på prisene de har fått fra leverandør, og beregnet utsalgspris, slik at hun ikke selger for mye før de har kontroll på hva de skal selge for. 

Vil du vite hva som skjer videre med Mats, Helene og Sykkelspesialisten? Følg med i neste avsnitt!

Abonner på Den store selskapsreisen

Ja, jeg vil at Azets sender meg innsikt, informasjon om tjenester og invitasjoner til arrangementer. Jeg kan når som helst redigere mine preferanser eller trekke tilbake mitt samtykke.

Ja, jeg vil at Azets sender meg innsikt, informasjon om tjenester og invitasjoner til arrangementer. Jeg kan når som helst redigere mine preferanser eller trekke tilbake mitt samtykke.

Hvordan Azets håndterer mine persondata er beskrevet her.

* Feltet er obligatorisk

post author

Om Dag Henning Kleven

Dag Henning har i mange år jobbet med forretningsutvikling og vekst. Han har hatt internasjonale jobber i Sony Corp og Checkpoint System før han kom til Azets i 2014 som salgssjef. I dag leder han området Forretningsutvikling i Azets hvor han jobber tett med ulike partnere og kunder for å utvikle nye forretningsområder.