Ansatte European Helicopter School
 
 
 

En skole hvor det «tar av» hver eneste dag

European Helicopter Center er en skole litt utenom det vanlige. Les historien her.

 

Bilde:
Peter Blom, skolesjef
Anette Kruhaug Haldorsen, daglig leder

 

 

European Helicopter Center er en skole litt utenom det vanlige. Hvert år utdanner de helikopterpiloter fra Norge og Europa, som ofte går over i noen av landets viktigste jobber. De så behov for en samarbeidspartner på regnskap og lønn, og valget falt på Azets. Vi er stolte av å kunne presentere en av våre spennende kunder og deres reise!

Drømmer du om å kunne fly, er du ikke alene. For noen er drømmen ekstra sterk. Da går turen gjerne til Torp utenfor Sandefjord. Her ligger European Helicopter Center, som nå er Nord-Europas største fagskole for helikopterpiloter.

 

Dedikerte helikopterpiloter

Skolen er snart 30 år gammel, og etter en nødvendig omstilling i 2016, kan skolen nå investere i nye helikoptre, med en pris opp mot 20 millioner for den største maskinen. Vi har snakket med daglig leder Anette K. Haldorsen om hvordan det er å lede en så annerledes bedrift – og om hun er redd for å fly.

Svaret på det siste er enkelt: Nei! Tvert imot kaller hun seg en veldig god passasjer, og benytter ofte anledningen til å bli med opp i luften. Hun slutter aldri å forundre seg over hvor dedikerte helikopterpiloter er. De kan komme inn døren dypt i egne tanker, men idet de nærmer seg helikopteret, er det som å skru på en bryter. 

Jeg har ikke møtt mennesker som er så fokuserte på jobben sin noe annet sted

Elevene på skolen kommer fra mange ulike land. De aller fleste av de nærmere 70 elevene er gutter og andelen er nokså stabil, men de er også mange jenter som drømmer om å bli helikopterpilot.

 

Et stort nettverk av piloter

EHC utdanner mannskap til hele spekteret av sivil helikoptertrafikk. Anette ser igjen gamle elever i alt fra luftambulanse, politihelikopter og i offshore, til bygg og anlegg innenlands, i linjebefaring på strømnettet, men også ulike typer beredskap. Havner en skogbrann på nyhetene, er sjansen god for at hun kjenner piloten. Elevene er nemlig attraktive arbeidstakere.

Jeg blir stolt hver gang en av våre tidligere elever får ny jobb – for da har vi utdannet piloter med de riktige kvalifikasjonene og holdningen.

EHC har 17 årsverk, 11 helikoptre og et internat med nærmere 40 elever – ikke akkurat en standard bedrift. Da Anette tok over som daglig leder kjente hun allerede elevene og de ansatte godt, etter flere år som markedssjef. Å la instruktørene få konsentrere seg om faget sitt – å fly og håndtere helikoptre – ble viktig. Hun er stolt av at de har klart å bygge et team som tar vare på hverandre, både «i og utenfor maskinen», i en bransje som kan være tøff.

- Jo flinkere vi er organisatorisk, jo mindre trenger instruktørene å bekymre seg for driften. Da kan de konsentrere seg om menneskene og det faglige. Når vi får fornøyde elever som gjør det bra, og samtidig klarer å drive effektivt, kommer bunnlinjen av seg selv.

 

Mindre tid til regnskap betyr mer tid i lufta

Som fersk leder for bedriften, tok hun over en organisasjon som måtte endres. Tidligere hadde skolen også tatt flygeoppdrag, parallelt med skolen. Nå sto de på egne ben og måtte skape en enklere struktur – administrasjonen måtte slankes. Hun skjønte raskt at de hadde behov for ekstern hjelp på økonomibiten. Svaret ble Azets.

- Azets har vært med helt siden vi startet på denne reisen i 2016. Vi outsourcet regnskap og lønn, og de har vært med på hele den effektiviseringen og forenklingen vi måtte igjennom. Det har vært krevende dager, men nå kjenner de oss godt, det er en forutsetning for at vi kan drive effektivt, uansett hva som skjer.

Det tette samarbeidet ble ekstra viktig da helikopterskolen måtte stenge under pandemien. Skolen klarte å stenge ned samme dag som beskjeden kom – og å åpne opp samme dag de fikk klarsignal. Anette tror at en liten administrasjon, der alle kjenner sin rolle, var en viktig del av forklaringen.

Fagskoler måtte stenge helt ned. Likevel klarte vi å gå i pluss i 2020, til tross for de ekstreme utfordringene korona skapte.

Med overskudd og kontroll på økonomien, har det vært mulig for skolen å fornye helikopterparken. De faser ut helikoptre med to seter og går over til firesetere, Robinson R44, som gjør det enklere å utnytte maskinparken mer effektivt – med lengre rekkevidde og større maskiner. Den nyeste stoltheten heter Airbus H135, et avansert tomotors helikopter som også brukes av luftambulansen. Gjennom hjelpen fra Azets fikk vi muligheten til å virkelig oppgradere helikoptrene våre. For oss er dette en fjær i hatten, smiler hun.

Gjennom hjelpen fra Azets fikk vi muligheten til å virkelig oppgradere helikoptrene våre. For oss er dette en fjær i hatten.

Nylig ble det kjent at tidligere proffdanser Jørgen Nilsen, kjent fra seieren med Helene Olafsen i Skal vi danse i 2017, har skiftet beite og er ferdig utdannet helikopterpilot. Anette lukker ikke døren for oss andre som kan drømme om en annen jobb enn den vi har, med langt bedre utsikt.

- Vi har studenter i alle aldre og fra hele Europa. For noen går drømmen aldri over, og det skjønner vi godt: Å fly helikopter er jo rett og slett veldig kult.

Fakta om samarbeidet

Hva har Azets levert av tjenester?

Azets fører regnskap, håndterer lønn og hjelper til med HR. I vår egen administrasjon er det kun fagleder og meg som daglig leder. Vi har kontakt med Azets nesten hver dag,   mye går på epost, men vi har også felles verktøy. I Azets Cozone har vi alt på én plattform, som regnskapsrapporter, utlegg og fakturaer. 

Hvilke utfordringer har Azets løst?

Azets var med oss gjennom en viktig og krevende omorganisering, hvor administrasjonen måtte slankes. Det er mye jobb å outsource et regnskap. Mange ganger tenker man at det ikke kan lønne seg, men når vi kommer ut på andre siden, ser vi hvor nyttig det er å kunne være smidige. I 2020 har vi måtte snu oss rundt raskt, og det har vi klart sammen.

Hvordan fungerer samarbeidet med Azets – noe spesielt dere vil trekke frem?

Mye av årsaken til at vi er tilfredse med Azets er kontinuitet og vilje til å forstå vår bedrift. Du må skjønne hva vi driver med for å kunne gjøre det riktig. Vi har store maskiner til mange millioner og elevkontoer til unge mennesker, som er en krevende blanding. For oss har nøkkelen ligget i vårt gode samarbeid med vår faste kontaktperson.  

Hjelp til regnskap og lønn?

Azets er et selskap som leverer programvare og tjenester inne regnskap, lønn, HR, consulting og rekruttering på over 50 steder i Norge. Opplev tjenestene, prøv de smarte løsningene og få verdifulle råd fra våre spesialister.

Ring oss også gjerne på telefon: 40 10 40 18 eller send inn forepørselen i skjemaet under:

Ja, Azets kan håndtere min forespørsel. Jeg aksepterer at Azets mottar og lagrer mine kontaktopplysninger i overenstemmelse med Azets Privacy Statement

Ja, jeg vil at Azets sender meg innsikt, informasjon om tjenester og invitasjoner til arrangementer. Jeg kan når som helst redigere mine preferanser eller trekke tilbake mitt samtykke.

Stolt av kundene våre

Azets har kunder på regnskap og lønn og hele landet innen de fleste bransjer og størrelser på bedrifter. Her kan du lese noen andre historier.

Gründerbedriften som ble lønnsom på under et halvt år

Commuroom gjør digitale løsninger mer menneskelig

Les mer om Commuroom

Den kvalitetsbevisste generasjonsbedriften

Håndverkerfirmaet Malco huser 40 ansatte og satser høyt.

Les mer om Malco her

Bedriften som fikk Porsche til Porsgrunn

Fra enmanns-bruktbutikk til levrenadør av premiumsbiler 

Les mer om Autostrada