Starte egen bedrift – dette har de som lykkes til felles

Regnskap | Oppdatert 13.02.2024

av Dag Henning Kleven

Har du planer om å prøve lykken og starte for deg selv? Å starte egen bedrift handler som regel om en briljant idé.

Ideen er ofte knyttet til den bransjen du selv har erfaring fra. Det er her du ser potensialet for å lykkes. Men arbeidet med ideen er også utfordringen: Både i fasene før, under og etter oppstart, kan selve ideen ta all fokus. I mange tilfeller vil den være altoppslukende. Da er spørsmålet: Er det nok å grunnlegge et selskap basert på en god idé?

10 tips til å starte egen bedrift

Få kontroll på økonomien

I Azets møter vi mange gründere og virksomheter i alle faser av etableringen. Vi har fulgt en rekke selskaper fra den gode ideen helt frem til de har blitt “voksne” og oppnådd suksess. De har ofte én ting til felles: kontroll på økonomien! En god idé kan være gull verdt, men det hjelper lite dersom det ikke er grunnlag for inntjening, vekst og utvikling.

Økonomien i selskapet er selve fundamentet for å lykkes

Kontroll på økonomien bidrar til at selskapet får god oversikt over reelle, likvide midler. Likviditet handler om å ha nok penger til å betale regninger til forfall. Men likviditet handler om noe enda viktigere: Å ha penger tilgjengelig gjør at du kan investere i videre vekst for selskapet. Alt koster penger, også vekst! Det er enkelt, og det er brutalt. Driver du produksjon, koster det penger å kjøpe inn råvarer slik at varene kan produseres før de selges og pengene kommer inn på konto. Selger du konsulenttjenester, lever du av å selge timer. Det koster penger å selge inn tjenestene dine, for så å levere timene, før du får fakturert. Får du flere oppdrag som skal leveres samtidig, koster det penger å leie inn eller ansette nye medarbeidere. Driver du restaurant, vil husleie, varekostnader og lønnskostnader alltid være der. Selv om du kan styre mange av kostnadene kan variasjoner i løpet av uken og året, skape utfordringer med likviditeten.

Få hjelp til å starte firma - våre rådgivere hjelper deg med etablering

Blogg | Dette må du vite om likviditet og vekst

Sett opp regnskapet riktig fra dag én

I en tidlig fase i etableringen bør økonomien settes i system. Dette kan selvsagt være utfordrende når de fleste av døgnets 24 timer går med til å selge og utvikle ideen. Det høres enkelt ut å betale regninger, sende faktura og betale skatt og moms, men det er noe helt annet i en hektisk hverdag når alle spørsmålene dukker opp og alt man ønsker å gjøre skal finansieres.

En god regnskapsfører er kanskje den beste partneren du kan ha i en oppstartsfase

En dyktig regnskapsfører gir deg full kontroll på økonomien, og frigjør tid som du kan bruke på videreutvikling av idé og konsept. Du får hjelp til å finne riktig selskapsform, og å etablere en god flyt med godkjenning, kontroll og betaling av regninger. Videre får du hjelp til innbetaling av moms og skatt, slik at dette blir riktig og tilgang til gode rapporter. Settes ting opp riktig fra dag én, kan du senke skuldrene og konsentrere deg om salg og vekst. Når veksten kommer, er kontroll på økonomien gull verdt.

Webinar | Hvordan lese regnskap for ikke-økonomer

Få regnskapshjelp og ta enda bedre beslutninger

Blogg | Hvorfor endre fra ENK til AS?

Få hjelp til skattefri omdanning til AS

Starte egen bedrift

Hva må til for å starte egen bedrift?

En god idé og tilgang på finansiering er det første som må på plass. For å få finansiering, må du gjerne innom forretningsplanen som skal inneholde alt fra idéen og markedspotensialet til budsjett og strategi.

Hva må til for å starte et AS?

Det er en del praktiske ting som må på plass. Du må ha selskapskapital som settes inn på en bedriftskonto og en aksjekapitalbekreftelse fra banken. Deretter må du søke om opprettelse av AS gjennom Altinn og til slutt registrere selskapet i Brønnøysundregistrene.

Hvorfor starte aksjeselskap?

ENK er en forlengelse av deg som person, mens et AS separerer deg som person fra selskapet. Det å endre til AS har mange fordeler, spesielt at det gir mindre risiko ved at du kun hefter for aksjekapitalen. Et AS er en egen juridisk enhet og kan forplikte seg til avtaler, men i et ENK er det du som privatperson som hefter for alle forpliktelser.

Hvordan starte bedrift uten egenkapital?

Egenkapital, selskapskapital eller aksjekapital må på plass hvis du skal danne et AS. Hvis ikke må du starte opp som enkeltmannsforetak. Men husk at det er helt essensielt å ha tilgang til kapital ved oppstart av et selskap.

Hvordan gå frem for å starte firma i Norge?

Det første steget er å samle informasjon. Dette er godt beskrevet på Altinn. Du kan også ta kontakt med regnskapsfører, revisor eller banken som hjelper deg på veien til en oppstart.

Lurer du på noe?

post author

Om Dag Henning Kleven

Dag Henning har i mange år jobbet med forretningsutvikling og vekst. Han har hatt internasjonale jobber i Sony Corp og Checkpoint System før han kom til Azets i 2014 som salgssjef. I dag leder han området Forretningsutvikling i Azets hvor han jobber tett med ulike partnere og kunder for å utvikle nye forretningsområder.