Bruker du bedriftens nøkkeltallsanalyse aktivt? Bli mer lønnsom med en regnskapsanalyse

Regnskap | 07.05.2019

av Morten Stensland

** Oppdatert 01.06.2021**

Er du flink til å gjøre opp status og identifisere bedriftens muligheter og utfordringer? Bruker du nøkkeltallsanalyse som et aktivt virkemiddel? Det bør du nemlig – for å bedre både likviditeten og lønnsomheten i den fremtidige driften av selskapet ditt.

I disse dager er kanskje årsregnskapet for 2020 i ferd med å ferdigstilles, og regnskapstallene for første kvartal 2021 begynner å bli klare. Kanskje hadde du et bra år. Kanskje det ikke gikk fullt så bra? Uansett hva resultatene viser, er det viktig å stoppe opp og se hvordan det egentlig står til med bedriften.

Ved å utnytte unik innsikt i historiske tall for deg og dine konkurrenter, kan vi sammen rette fokuset fremover. Nøkkeltall viser hvilke kritiske punkter bør følges opp umiddelbart, og hva kan på sikt bli en utfordring – eller en mulighet?

Kanskje gjør bedriften din det bra, men er det mulig å gjøre det enda bedre og tjene enda mer?

Kanskje viser resultatet overskudd, men likviditeten er dårlig. Omsetningen og arbeidsmengden øker, men det gir ikke utslag på resultatet.

Kanskje går ikke bedriften din så godt, og du har en omsetningen som bare blir lavere og lavere? Det er underskudd for andre år på rad, og det virker vanskelig å snu trenden. Hvorfor er det sånn, og hva kan du gjøre med det? Dette er noe nøkkeltall i en regnskapsanalyse vil få frem.

Snudde trenden med nøkkeltallsanalyse

I 2013 ble Azets forespurt om å gjennomføre en regnskapsanalyse av en bedrift innenfor segmentet butikkhandel. Kunden hadde opplevd at omsetningen hadde sunket med 24 prosent de siste fem årene. Resultatet før skatt i samme periode hadde gått fra å være et overskudd på nærmere 1 million kroner, til et underskudd på 150 000 kroner. Bedriften hadde en omsetning på ca. 16 millioner kroner, bestod av seks avdelinger og hadde 36 ansatte.

Azets gjennomførte en analyse av regnskapetnøkkeltall, markedssituasjon og drift. På bakgrunn av analysen ble det utarbeidet kommentarer rettet mot hver enkelt avdeling og en totalvurdering. Videre ble det utarbeidet en tiltaksplan som inkluderte strategiske valg, en tentativ tidsplan og en vurdering av Azets’ bidrag/rolle videre i prosessen.

Analyse og sammenligning med bransjen viste at likviditeten og lønnsomheten måtte bedres. Etter et tett samarbeid mellom Azets og kunden, falt valget på å fortsette driften. Den konkrete tiltaksplanen gikk i dybden og satte blant annet fokus på følgende:

  • Reduksjon av lønnskostnader
  • Reduksjon av varelager og nytt kassesystem med lagerstyring
  • Refinansiering av bedriften og likviditetsstyring
  • Forhandlinger med leverandører
  • Utnytte kapasitetsoverskudd og starte nettbutikk
  • Skaffe bankforbindelse og diskutere vilkår
  • Tydelighet og forenklet drift
  • Nedleggelse av tre avdelinger

Etter tre år så resultatene slik ut:

tabellen3.png

En regnskapsanalyse med nøkkeltall vil gi deg gode svar – og veldig mye mer. Det er nyttig å vite hvordan din bedrift står i forhold til konkurrentene og bransjen generelt. Azets analyserer situasjonen internt og sammenligner med situasjonen eksternt. Du blir mer bevisst på hva som er konkurransefordelene du må fokusere på å opprettholde, samtidig som vi peker på konkurranseulempene du må hente inn i forhold til dine konkurrenter.

En regnskapsfører er din nærmeste økonomiske rådgiver og har unik innsikt i dine regnskapstall og bransjespesifikke forhold. Med en økonomisk helsesjekk av din bedrift kan du få hjelp til å lage et skikkelig godt styringsverktøy og et utvidet beslutningsgrunnlag.

Ta testen: Hvor digitalt er egentlig selskapet ditt?

Ta vår test og avslør selskapets digitale modenhet. Fullfører du testen, får du vår gratis guide til digitalisering av selskapets økonomifunksjon – full av konkrete og gode råd.

TA TESTEN HER

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Ja, Azets kan håndtere min forespørsel. Jeg aksepterer at Azets mottar og lagrer mine kontaktopplysninger i overenstemmelse med Azets Privacy Statement

post author

Om Morten Stensland

Morten er Siviløkonom fra NHH og var tidligere bedriftsrådgiver i Azets. Han støtter bedrifter ved å forenkle prosesser, effektivisere drift, analysere utfordringer og muligheter for å tilføre mer verdi. Morten har blant annet 15 års erfaring fra ulike roller i byggevarebransjen og 10 års erfaring fra Forsvaret.