Tips til digitalt jobbintervju

Azets Life | 23.01.2022

av Malin Eggen

Pandemien har tvunget oss til å gjøre ting på nye måter både i hverdagen og i arbeidslivet. Selv om samfunnet delvis har bremset opp, er fortsatt flere på jakt etter ny jobb. Kanskje er du en av dem? Her gir vi deg som er nyutdannet og ikke så vant med digitale møter i jobbsammenheng noen tips på veien.

Jobbintervju på skjerm

Du opplever kanskje å måtte gjennomføre hele rekrutteringsprosessen digitalt. Det kan by på noen utfordringer som er viktig å være bevisst på. Hvordan kaprer du drømmejobben gjennom en skjerm?

Sett deg inn i den tekniske løsningen i forkant

Finn ut hvilken app eller digital løsning aktuell arbeidsgiver bruker i rekrutteringsprosessen. Da jeg skulle på mitt første intervju i Azets fikk jeg innkalling til intervjuet i god tid slik at jeg fikk mulighet til å forberede meg. Test at video, lyd og mikrofon fungerer på forhånd. Hvis du kommer for sent til intervjuet fordi du holder på å laste ned eller lager bruker i programmet, gir det en dårlig start og skaper unødvendig stress. Ha det klart i god tid før intervjuets oppstart, det viser at du er strukturert og gir et godt førsteinntrykk. Du kan for eksempel teste ved å ta en videosamtale med en venn. Da får du samtidig litt oppvarming foran kameraet.

Hva kan man gjøre for å se bra ut på video?

Velg et rom der du ikke blir forstyrret av støy, som er godt belyst og ikke har uro i bakgrunnen. Sett deg ved et bord så du kan sitte ordentlig og avslappet. Her kan du også sette PC-en på noen bøker eller noe annet for å få webkameraet opp i øyehøyde. Da blir det lettere for deg og den som intervjuer deg å holde en form for blikkontakt.

Hvis det er lite lys i rommet er det lurt å bruke det naturlige lyset til din fordel. Sitter du vendt mot et vindu kan det være nok til å lyse opp ansiktet ditt. Hvis ikke kan du kanskje ta en lampe fra et annet sted og sette den på bordet foran deg.

Mange møte-apper har filtre og bakgrunner. Du bør kanskje ikke velge et motiv av for eksempel en strand eller ulike byer. Det kan virke mot sin hensikt, og være forstyrrende for de som intervjuer deg. Prøv heller en ryddig bakgrunn. Hvis det ikke finnes, kan du bruke funksjonen som gjør bakgrunnen din uskarp.

Bli komfortabel foran kameraet

De færreste trives foran et kamera. Enda mer stressende kan det bli når du skal på intervju til en jobb du har veldig lyst på. Derfor kan det være lurt med litt kameratrening i forkant.

Når du har testet møteapplikasjonen som skal brukes i intervjuet kan du ta en videosamtale med en venn eller et familiemedlem. Be om tilbakemelding. Er bakgrunnen ryddig nok? Trengs det mer lys? Sitter nær eller for langt fra kameraet? Har jeg en ok holdning, eller bør jeg sitte mer oppreist? Ser jeg komfortabel ut? Er du i tvil kan det være betryggende å få hjelp eller bekreftelse.

Ta gjerne en ny videosamtale med noen rett før intervjuet. Da stiller du ferdig oppvarmet!


Blogg | Hvordan skrive en god CV og søknad

Karrieremuligheter i Azets

Fra student til konsulent i Azets

Vis engasjement gjennom kroppsspråket

Det nonverbale kroppsspråket kommer ikke alltid like godt frem gjennom digitale løsninger. Det samme gjelder øyekontakt. For å oppnå en form for blikkontakt er det viktige å smile og feste blikket på eget kamera eller øvre del av skjermen. Du kan også prøve å ta hendene bort fra tastatur eller mus. Da har du muligheten til å gestikulere, slik du kanskje ville gjort i en vanlig samtale.

Unngå forstyrrelser

I egen stue er det lettere å bli distrahert. Legg mobilen vekk og ikke ha gjenstander i nærheten som tar oppmerksomheten din. Det kan også være lurt å holde katten, hunden eller andre kjæledyr utenfor jobbintervjuet.

Kle deg ordentlig

Som ved alle intervjuer er det viktig å kle seg pent, og dette er intet unntak. Spør en venn om du er i tvil om hva du bør ha på deg. En ekstra påminnelse er allikevel nødvendig - husk buksa! Ikke bare påvirker det holdningen din under intervjuet, men hvis det skjer noe og du plutselig må reise deg opp er det greit at buksa er på.

Vær forberedt!

Forbered deg godt til intervjuet og ikke bekymre deg hvis internett plutselig blir borte. Det kan skje alle, og det er intervjueren også klar over. Lykke til!

Slik kaprer du drømmejobben gjennom en skjerm

  1. Test den tekniske løsningen på forhånd og møt opp presis
  2. Bli komfortabel foran kameraet og varm opp om nødvendig
  3. Unngå forstyrrelser som mobiltelefon, samboere eller husdyr
  4. Kle deg ordentlig
  5. Vær forberedt!

 

Oversikt over ledige stillinger i Azets

Nyutdannet i Azets: Kickstart karrieren i et spennende og solid selskap i vekst

Blogg | Les om karriere­muligheter i Azets og om Lars og Stian sin reise i skyen

Digital rekruttering i Azets

I Azets bruker vi Easycruit som rekrutteringsverktøy, og selve intervjuene gjennomfører vi på Google Meet. Kandidater som blir kalt inn til intervju får påloggingslenke i god tid i forveien, og i løsningen er det mulig å legge til et bakgrunnsbilde. Vi gjennomfører mange intervjuer i året, også digitalt. Vi har flere digitale intervjuer per måned og har positiv erfaring med det. Vi opplever at vi kan bli kjent med kandidat også gjennom skjermen, når begge parter engasjerer seg.

Ledige stillinger i Azets

I Azets ser vi både etter nyutdannede og erfarne medarbeidere. Vi ønsker å komme i kontakt med deg som er i sluttspurten av relevant studieløp eller nettopp har fullført. Azets har varierte og gode muligheter innen regnskap, lønn, HR, Advisory og IT. Hos oss får du jobbe med den mest fremtidsrettede teknologien i bransjen, og vi har det beste fra to verdener: en skybasert kundeportal og markedets mest komplette forretningsløsninger.
Se ledige stillinger i Azets

post author

Om Malin Eggen

Malin jobber som HR-rådgiver, og har en bachelor i HR og personalledelse fra Høyskolen Kristiania. Hun har tidligere jobbet med rekruttering i bemanningsbransjen. I Azets arbeider Malin hovedsakelig med rekruttering og employer branding og har et stort engasjement for disse områdene.