Mozets - fokus på menns helse

Azets Life | 27.11.2020

av Dan Lindeland Eriksen

November er den måneden i året hvor bevisstgjøring rundt menns helse, prostatakreft, testikkelkreft og psykisk helse er satt på agendaen. Dan Lindeland Eriksen jobber i den interne IT-avdelingen i Azets og har satt i gang et spennende og viktig engasjement. 

Jeg er nå på mitt sjette år i med fundraising for Movember og startet Mozets laget for tre år siden, i 2017. 

Jeg synes oppmerksomheten rundt temaene som Movember støtter er så viktige - og det skal så lite til. Litt hårvekst på en overleppe og du har en icebreaker, en samtalestarter og noe som helt enkelt kan bidra til at noen får det litt bedre. Movember for meg handler om å se hverandre, om å tørre å ta kontakt med noen som kanskje ikke har det helt bra. Det er så lett for oss å tenke, "nah, det går nok over. Han fikser det nok" eller "det er sikkert bare en fettklump, den går nok bort". For det er dette Movember dreier seg om; Menns helse - og da med tre hovedfokusområder:

  • Selvmordsforebygging
  • Testikkelkreft
  • Prostatakreft

Tør å kjenne etter på testiklene dine og vit hva du skal kjenne etter - prognosene er så uendelig mye bedre for testikkelkreft som oppdages på et tidlig stadium. Tør å spørre en kamerat som kanskje ikke oppfører seg som han pleier om han faktisk har det bra. Vi menn er notorisk dårlige til å både oppsøke lege og til å prate om egne følelser og problemer. Vi bagatelliserer og bortforklarer. Bevisstgjøringen rundt dette og forskning på områdene er rett og slett livsviktige, og i og med at menn er menn, så er det en del tabu forbundet med tematikken som vi rett og slett må til livs.

Bartebilde

Så, til Mozets da. I og med at dette er en sak jeg brenner for og ønsker å nå ut med til så mange som mulig, tok jeg en prat med vår Marketing direktør i 2017 for å finne ut av mulighetene for å engasjere flere og ta det hele et skritt videre. Jeg fikk klarsignal for å promotere på intranettet vårt og for å fronte et lag med bedriften i ryggen og dermed var The Movember Azets team en realitet. Jeg meldte laget inn i en utfordring jeg visste det var litt liv i, Computerworlds IT-barten og lot det stå til.

I 2018 startet lagkapteinene i IT-barten også et lite uhøytidelig forum hvor vi deler erfaringer, kildereferanser, gir hverandre tips og støtte til hverandres innsamling. For selv om vi kanskje er konkurrenter i utfordringen om å samle inn mest mulig til Movember (og vinne vandrepokalen for et år), så er det god stemning og stor takhøyde lagene imellom. IT-barten rundet nettopp 100 000 i donasjoner i år, Mozets ligger på en fin fjerdeplass med 8 000 innsamlet. Selv med Korona og liten mulighet for å skape blest rundt kaffemaskinen på jobb er vi bare 500 bak fjorårets beløp, hvilket egentlig er virkelig bra.

Engasjementet rundt laget er bra, men vi ønsker oss selvsagt flere teammedlemmer. Og man behøver virkelig ikke å kunne gro bart for å være med på laget. MoSistas er like velkomne som MoBros og selv om barten har vært en del av Movember siden dens spede begynnelse i Australia i 2003, så kan man samle inn penger ved å bevege seg også. Et ikke uvanlig mål i så henseende er den symbolske distansen 60 km for å markere de 60 menn som hver time tar sitt eget liv på verdensbasis. Menn topper også selvmordsstatistikkene i Norge og er overrepresentert med to tredjedeler. Igjen kan fokus på mental helse være livsviktig.

I år har jeg også fått budskapet og laget presentert i nyhetsbrev i vår søsterorganisasjon i UK og har med det nådd ut til ytterligere 3000 ansatte, alt i et håp om å spre budskapet bredt nok til at ringvirkningene kan nå frem til akkurat den som kanskje trenger det mest. 

Alle bidrag til Movember via Mozets lagside mottas med dypfølt takknemlighet, og nye lagmedlemmer ønskes hjertelig velkommen, både i år og i årene som kommer! Dette er fortsatt bare starten på noe stort!

 

(Foto i header: Copyright til The Movember Foundation)

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Ja, Azets kan håndtere min forespørsel. Jeg aksepterer at Azets mottar og lagrer mine kontaktopplysninger i overenstemmelse med Azets Privacy Statement

post author

Om Dan Lindeland Eriksen

Dan var tidligere leder av et nordisk team med medlemmer i Kristiansand, Skien, Timisoara og Sibiu. Dan er utdannet markedsfører og har jobbet i Azets som alt fra regnskapsmedarbeider, via fungerende regnskapssjef for en kunde, til lokal IT ansvarlig og IT-konsulent - og var et viktig ledd i skjæringspunktet mellom Azets i Norden, Azets i UK og eierne våre.