Tanker om kvinnedagen fra fire Azetsere

Azets Life | Oppdatert 20.02.2024

av Henriette Bore

Vi har spurt fire kvinnelige ledere i Azets om deres tanker rundt kvinnedagen, og hvordan kvinner kan bidra med mangfold. Er markeringen fremdeles nødvendig i 2021? Bli bedre kjent med disse fire lederne og deres tanker rundt kvinnedagen. 

 

Marie Tabita Høines 

kvinnedagen_marie.jpg

Marie Tabita Høines jobber i dag som avdelingsleder for regnskap i Stavanger. Hun har vært ansatt i Azets i syv år og startet sin karriere der som regnskapsrådgiver. Marie lever et aktivt liv og hun imponerer med alt hun får til! 

- Jeg trives svært godt i selskapet, og er stolt over å være en del av Azets! Vår strategi, å frigjøre tid fra regnskapsproduksjon og å bruke mer tid på kundene våre, er noe av det beste ved selskapet. Når jeg ikke er på jobb, er jeg sammen med familie og venner. Jeg er gift, har 7 barn, en svigerdatter og ett barnebarn. Jeg er også aktiv i en frivillig organisasjon, hvor jeg blant annet er økonomiansvarlig for en ungdomsklubb. Jeg lever et aktivt liv, og er glad i reiser og opplevelser både innenlands og utenlands, forteller Marie. 

Marie er glad for at vi har kvinnedagen og mener at den er minst like viktig i 2021, som den har vært frem til i dag. 

- Jeg er stolt og takknemlig for de som har kjempet fram de rettigheter som vi kvinner har i dag. Men det er fremdeles langt igjen mange steder i verden. Vi vet jo at undertrykking og diskriminering av kvinner og kvinners rettigheter foregår i stor skala, og mange tapre kvinner har stått opp for saken, og har blitt en viktig stemme i denne kampen, sier hun. 

Marie mener at vi i Norge har kommet langt, men at vi fremdeles har et stykke igjen - også her. 

- Personlig mener jeg at kvinner bør være med der beslutninger skal tas, i alle styrerom og ellers i samfunnet. Ikke som et prinsipp, eller fordi det er politisk riktig, men fordi vi kvinner har noe viktig å tilføre i en diskusjon. Vi har perspektiver og synspunkter som gjør at beslutninger blir bedre og mer allsidige. Kvinner kan bidra med mangfold så vel i team, som i ledergrupper, understreker hun. 

Vanligvis pleier Marie å delta på en internasjonal kvinnekonferanse på Østlandet på selve kvinnedagen, men i år blir det en digital løsning. 

- Jeg tror at vi kvinner kanskje har en tendens til å undertrykke oss selv litt. Skulle ønske vi kunne bli flinkere til å fokusere på alt vi kan, og ikke på de få tingene vi føler at vi ikke kan. Jeg hører sjeldent en mann som sier at han ikke kan noe. Jeg opplever at han heller vil fokusere på hva han kan, og hvordan ting kan løses. Det må vi kvinner også gjøre. Vi må ta litt plass, tro på oss selv, og heie hverandre fram!, understreker Marie. 

Marie sier at hun har sans for kvinner som våger å være seg selv, som tror på noe og som står opp for det de tror på. 

- Jeg har flere kvinnelige forbilder, og en av dem er vår statsminister Erna Solberg. Hun er raus, har omsorg, integritet, er en tydelig og dyktig leder, og er en klok dame som jeg har stor respekt for, avslutter Marie. 

Tonje Andreassen 

kvinnedagen_Tonje.jpg

Tonje Andreassen jobber i dag som HR Direktør for Azets Norge. Hun startet som HR-koordinator i 2012 - nesten rett fra skolebenken, og har vært en del av det interne HR-teamet i Azets i litt over åtte år. 

Jeg har en bachelor i økonomi og administrasjon med spesialisering innen ledelse fra OsloMet. I tillegg har jeg en master i HR Management fra CBS. I dag sitter jeg med hovedansvaret for HR i Azets Insight Norge, og drifter HR sammen med en kompetansetung og helt unik HR-gjeng, forklarer Tonje.  

I tillegg til å sitte i ledergruppen og ha en hektisk arbeidshverdag, har Tonje et travelt og aktivt liv på hjemmebane også. 

Når jeg ikke er på jobb har jeg det aller best når jeg er sammen med min mann og to barn på 1,5 år og 4 år. Som regel finner du oss ute i en eller annen form for aktivitet, gjerne i skog og mark. Vi bor i Oslo, helt i nærheten av markagrensa, så det blir mye pølser på bål og sykkelturer til DNT-hytter med fersk gjærbakst. Opprinnelig kommer jeg fra Mo i Rana, så for meg er det helt kritisk å bo nær naturen, sier hun. 

Tonje ble tidlig engasjert i rettferdighet og likestilling da hun oppdaget en vesentlig forskjell allerede som barn. 

- I all beskjedenhet vil jeg nevne at jeg er over snittet handy, og har som regel alltid et nytt bygge- eller snekreprosjekt på gang. Jeg har vokst opp med en far som har gjort det meste selv, så jeg har gått god skole. Allerede som 6-åring kom likestillingsministeren i meg tydelig frem da jeg satte som krav å være likestilt med min storebror da taket på hytta skulle legges. Budskapet var veldig tydelig fra min side: jenter kan også bygge hytte (risiko for alder vs. høyder tok jeg selvfølgelig ikke i betraktning). Men det var nok her bevisstheten omkring likestilling og rettferdighet, uavhengig av kjønnsmessig utgangspunkt startet for min del. Og her er jeg definitivt ikke alene. Mange sterke, tøffe og engasjerte kvinner har kjempet harde kamper for de rettighetene du og jeg nyter godt av akkurat nå. Rettighetene vi kvinner har i dag har ikke kommet helt av seg selv. Men vi er dessverre ikke helt i mål enda. For min egen del, liker jeg å dele selve perspektivet, i to; historien og kampen, skjevfordelinger og rettferdigheter er den ene delen. Den andre delen er hvor vi hyller kvinnen for den rå jobben som legges ned hver dag i arbeidslivet - og i hus og hjem, forteller Tonje. 

Det kan være fint å ha noen å se opp til i livet. Tonje har selv to solide forbilder som hun har lært en ting eller to av. I likhet med Marie, trekker også Tonje frem statsministeren som et godt forbilde for henne. 

En av mine desidert største forbilder er selveste Erna Solberg. Bra dame, stødig forbilde - både for kvinner og menn. I tillegg har hun humor, på en litt klønete, men komisk måte. Hun byr på seg selv! Og mamma, selvfølgelig. Hun har gitt meg bein i nesa, og en holdning om at “dette klarer du”. Og har du gjort ditt beste, er det godt nok. Det aller meste kan fikses på en eller annen måte, bare man får tenkt seg litt om, forteller hun. 

På selveste kvinnedagen skal jeg delta på Azets International Women's Day webinar. I tillegg skal jeg unne meg litt egentid med en god podcast på øret, avslutter Tonje. 

 

Preethi Rasmussen 

kvinnedagen_P.jpg

Preethi Rasmussen er Nordic Account Manager for ADP, som er en av våre største kunder i Norden. Hun startet sin karriere i Azets som lønnskonsulent i 2014 hvor hun hadde en bratt læringskurve innenfor lønnsfaget. 

Etter noen år som lønnskonsulent, startet jeg som teamleder for ADP-teamet i Norge. Dette har vært den mest spennende stillingen for meg i Azets. Jeg får muligheten til å jobbe med fire forskjellige land og de ulike kulturene i Norden. Jeg mener at mulighetene i Azets er uendelige, så lenge man griper de man får, sier Preethi. 

Preethi er opprinnelig fra Bangalore i India, en by med ca. 5 millioner mennesker. Hun er enebarn, men vokste opp med en stor familie med mange søskenbarn, onkler og tanter. Som 19-åring flyttet hun til New Zealand. 

Jeg studerte først i India, før jeg flyttet til New Zealand for å ta en mastergrad innen hotelledelse. Før jeg flyttet til New Zealand, hadde jeg aldri tatt fly eller reist utenfor Bangalore. Dette var min første personlige milepæl, forteller Preethi. 

Hun ble værende i New Zealand i åtte år hvor hun jobbet innen HR, før hun møtte mannen sin Roger, fra Norge i 2008. 

Vi bestemte oss tidlig for å flytte til Norge. Dette var min andre personlige prestasjon og milepæl - å dra fra alt jeg hadde for å starte et nytt liv i Oslo, sier hun. 

Hun fikk en tøff start i Norge og hennes tredje store milepæl i livet var likedan. 

Nå har vi to barn, Ariana på 10 år og Liam på 8 år. Vår datter, Ariana, ble født med et veldig sjeldent genetisk syndrom kalt ‘Cornelia De Lange’. Det å skape en ny normal rundt vår datters behov ble nok vår tredje store milepæl i livet. Å ha innvandrerbakgrunn og et ikke-norsk navn, vil jeg si var tøft og det ble ingen enkel start for oss i Norge, men med besluttsomhet og drivkraft for å lykkes - er alt mulig, forteller Preethi. 

Preethi mener at den Internasjonale kvinnedagen er den dagen det blir lagt ekstra vekt på å feire den utviklingen vi har hatt, og hun tenker at denne markeringen er nødvendig - selv i 2021.

I en verden som alltid har vært så mannsdominert markerer kvinnedagen feiringen av den endringen. For hvert år ser vi at denne trenden endres og at det blir mer bevissthet generelt. For fremtidige generasjoner håper jeg at likestilling vil være normen.

Preethi har vokst opp med mange sterke kvinner rundt seg, som har inspirert henne og som hun har sett opp til. 

Jeg har vært heldig som har fått omgås med mange sterke kvinner. Både familien min, venner og kollegaer har stått imot kjønnsskjevhet og det har vært fint å få oppleve. I tillegg jobber jeg i hovedsak kun med kvinner på teamet mitt, så på kvinnedagen i år skal jeg feire med kollegene rundt meg, forteller hun. 

Årets tema for den internasjonale kvinnedagen går ut på å velge å utfordre. Preethi kan selv relaterte seg til temaet - det å utfordre skjevheter og stereotypier. 

Det er et sterkt tema. Jeg velger å utfordre stereotypier, da det å være indisk ofte blir sett på som noe stereotypisk. Folk har en antakelse om at jeg lærte engelsk etter så mange år i New Zealand, men jeg vokste faktisk opp med å snakke engelsk. Jeg anser engelsk som mitt morsmål, fordi det var det språket jeg vokste opp med og det er det jeg bruker i dag når jeg kommuniserer med min familie i India. 

Til slutt vil jeg si at jeg er så stolt av å være kvinne. Til alle kvinner der ute - ikke undervurder deg selv. Det er ingenting du ikke kan gjøre, sier hun. 

 

Cathrine Ballo Olsen 

kvinnedagen_cathrine.jpg

Cathrine Ballo Olsen jobber i dag som avdelingsleder og ansvarlig for region Nord. Hun begynte i Azets i 1998 samtidig som hun avsluttet siste året på økonomistudiet. Cathrine har dermed jobbet i Azets i imponerende 23 år! 

Den gang startet jeg i en stilling som kombinerte regnskap, lønn og sentralbord. Jeg har alltid vært en “ja”-person, så nye oppgaver og ansvarsområder har jeg sett på som muligheter og utfordringer. Ingen utfordring er for stor, og alt kan læres, forteller Cathrine. 

Cathrine har også tatt med seg erfaringen med å jobbe målbevisst fra sin tid som aktiv kickboxing-utøver. 

Skulle jeg oppnå resultater måtte jeg gjøre jobben - ingen andre kunne gjøre den for meg. Det samme gjelder i arbeidslivet. Andre kan bidra, men det er jeg som må gjennomføre. Når man jobber i et selskap som er opptatt av utvikling, så har det vært opp til meg selv å ta utfordringer som har kommet min vei. Opp gjennom årene har jeg hatt muligheten til å ha ulike stillinger i selskapet. Alt fra regnskap- og lønnskonsulent, teamleder, kontorleder og prosjektleder til dagens stilling, sier Cathrine. 

Hjemme hos Cathrine finnes det ikke en kjedelig dag - i alle fall ikke for de voksne. 

I tillegg til en spennende karriere i Azets har jeg fått fire flotte gutter. De sikrer at ethvert ledig øyeblikk fylles med glede, kjærlighet og mye action. Jeg tror at barna mine har vært med på å utvikle meg til en bedre leder. Både når det gjelder tålmodighet, kommunikasjon og prioriteringer, understreker hun. 

Cathrine mener at kvinnedagen fortsatt er en viktig dag å markere og ønsker å hylle de mange kvinnene som har stått i frontlinjen under den pågående pandemien. 

Selv om flere land, inkludert Norge, er kommet langt med kvinners likestilling, deltagelse og tilstedeværelse i næringslivet, har vi ennå en vei å gå. Kvinner verden over opplever manglende medbestemmelse, ulik lønn for likt arbeid, der typiske kvinneyrker er lavtlønnede. Kvinner får en større andel ubetalte omsorgsplikter. I tillegg er det en større andel vold mot kvinner, manglende helsetjenester, stor arbeidsledighet og utbredt fattigdom blant kvinner mange steder i verden

- Kvinner ledet flertallet av land som bremset koronapandemien best, og samtidig håndterte de økonomiske og helsemessige konsekvensene godt. Vi trenger flere kvinner inn i ledelse og utvikling av fremtiden vår! Vi må tørre å utfordre kjønnsforskjeller og ulikheter. På den måten kan vi være med å skape en fremtid med mangfold og utvikling, sier hun. 

 Cathrine har et sterkt forbilde. 

Mitt kvinnelige forbilde er mamma. Hun var en dame jeg drømmer om å bli på høyde med. Hun gjorde en god karriere, samtidig som hun tok vare på de rundt seg. Hun hadde et stort hjerte for menneskene hun møtte på sin vei, hun åpnet hjemmet sitt for de som var alene i jula, hun støttet de som opplevde personlige kriser, hun stilte opp for de som opplevde urett og ikke alltid kunne forsvare seg selv, hun var respektert i næringslivet og gjorde seg bemerket på flere områder. Hun turte å mene noe annet enn alle andre, hun utfordret standpunkter samtidig som hun så muligheter og hadde respekt for andre. For meg er hun en stor inspirasjon i hverdagen. Mange ganger tenker jeg «Hva hadde mamma gjort?». Dessverre gikk hun bort så alt for tidlig, men jeg håper og tror hun hadde vært stolt av hva jeg har oppnådd både på jobb og privat så langt i livet, avslutter Cathrine.

#ChooseToChallenge

Årets tema for International Women’s Day er #ChooseToChallenge. Marie Høines og Tonje Andreassen mener at det er et fantastisk spennende tema for en slik dag!


Våger man å utfordre, og står sammen om å utfordre - så oppnår man endringer! Vi må aldri gi opp! sier Marie.

- Uansett kjønn, alder, legning m.m. må vi tørre å utfordre forskjeller, skjevheter, urettferdighet og stereotypier. Hvis vi ikke utfordrer, skjer det heller ikke noe, avslutter Tonje

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Ja, Azets kan håndtere min forespørsel. Jeg aksepterer at Azets mottar og lagrer mine kontaktopplysninger i overenstemmelse med Azets Privacy Statement

post author

Om Henriette Bore

Henriette jobber som HR-rådgiver i HR-avdelingen i Azets. Hun har en bachelor i markedsføring og salgsledelse fra Høyskolen Kristiania, og har jobbet i Azets i tre år. Hun jobber hovedsakelig med rekruttering og employer branding. Hun er stolt av å være en del av verdens beste HR-gjeng, og sammen har de et kompetansetungt, morsomt og utviklende arbeidsmiljø.