Å lykkes i en jobbsøkerprosess krever både tid og krefter. Det første skrittet på veien mot den nye jobben er å skrive en god søknad med en ryddig, oppdatert og oversiktlig CV – helt uten skrivefeil! Dersom du klarer det, og i tillegg søker på jobber du er kvalifisert for, så er sjansen stor for at akkurat du er en av de heldige som blir invitert på jobbintervju.
Mange tror kanskje at det meste av jobben da er gjort, men det er er den nok dessverre ikke. At du blir innkalt til jobbintervju betyr først og fremst at arbeidsgiver anser deg for å være kvalifisert til stillingen, antakeligvis sammen med flere andre. Det er først under intervjuet du har muligheten til å briljere og virkelig skille deg ut på en positiv måte. Det handler om å levere «det lille ekstra» som gjør at du får jobben.
Jeg ønsker at du skal stille enda litt bedre rustet i jobbintervjuet ditt. Og for å lykkes er det enkelte ting du kan gjøre som kan vippe det hele i din favør. Nettopp derfor har jeg identifisert 9 viktige grep som kan hjelpe deg med å lande drømmejobben.
1. Alltid beredt
I en jobbsøkerprosess søker du ofte mange stillinger. Da er det viktig at du forbereder deg så godt du kan. Sørg for å lese deg opp på bedriften, slik at du har en viss oversikt over bedriftens kjernevirksomhet og om bedriften har en visjon eller kjerneverdier som det kan være greit å ha fått med seg. Sjekk også ut riktig adresse til bedriften, så du ikke kommer heseblesende i siste liten.
2. Spør gjerne – men ikke for enhver pris
Les nøye gjennom stillingsannonsen, og noter gjerne ned noen spørsmål. Sørg imidlertid for at det du spør om ikke står i annonsen, eller at du ikke allerede har fått svar i løpet av intervjuet. Ikke spør bare for å spørre.
3. Følg instrukser og vær høflig
Send inn papirer i tide. Benytt alltid de skjemaene og registreringsmetodene du blir bedt om av din potensielle arbeidsgiver. Det brukes mange forskjellige CV baser, og det kan være frustrerende at disse ikke er mer samkjørt. Men hvis du virkelig ønsker jobben sterkt nok, lar du ikke dette være et hinder på veien. Fyll ut nødvendige skjemaer og gå videre. Vær høflig både før, under og etter intervjuet. Husk: ikke fremstå som irritert selv om du er det!
4. Liker du å eksperimentere i klesveien?
Da er ikke et jobbintervju riktig arena. Det er ikke sikkert du trenger å komme i dress eller drakt, men sørg alltid for at du har nøytrale, pene og rene klær. Ikke la noe av det du har på deg bli fokuset til den som intervjuer. Arbeidsgiver skal huske deg som person, og ikke hvilken farge du hadde på skjorta. Snusen bør legges igjen, og unngå å ta deg en røyk rett før du går inn på intervjuet. Dette er kanskje selvfølgeligheter, tenker du, men du vil bli overrasket over hvor mange som synder her.
5. Vis hvem du er
La den som intervjuer få lov til å stille spørsmålene sine fullt ut før du svarer, og lytt nøye. Svar på det du faktisk blir spurt om. Du har lov til å fremheve egne prestasjoner og ferdigheter, men sørg for å gjøre det på en troverdig måte. Konkrete eksempler som underbygger en prestasjon er en god måte å fremstå som troverdig på. Mange er redde for å skryte, men dersom du balanserer skrytet med svakhetene dine, vil det fremstå som litt mer sjarmerende.
Et godt jobbintervju kjennetegnes av en hyggelig tone og dialog, der samtalen flyter godt.
6. Har du en styrke i svakhetene dine?
Å snakke om sine svakheter kan være vanskelig for mange, og under et jobbintervju ønsker du selvfølgelig å vise frem dine styrker og positive sider. Men det gjelder å vise at du har selvinnsikt nok til å gripe fatt i de svakhetene du måtte ha. Har du en tendens til å utsette ting til siste liten, så fortell samtidig at dette er noe du jobber med å forbedre.
«Det gjelder å vise at man har selvinnsikt, at man griper fatt i svakheten og gjør den om til en styrke, da ufarliggjør man den».
7. Ikke riv opp gamle sår
Dersom du har hatt ledere du ikke har fungert godt sammen med, eller har jobbet på steder der du opplever at det har vært et dårlig arbeidsmiljø, så kan du gjerne være ærlig om dette. Men vokt deg vel for å snakke nedlatende om tidligere arbeidsgivere. Du skal svare ærlig på hvorfor du sluttet et sted, men forsøk likevel å si det på en ordentlig måte.
8. Betingelser
Betingelser, eller rettere sagt lønn og andre goder, er viktig for de fleste som søker ny jobb. Vær likevel litt forsiktig med å ta dette opp i et førstegangsintervju, da intervjuer kan begynne å tvile på motivet ditt for å søke jobben. Man pleier ikke å stille spørsmål om lønn i et førstegangsintervju, men dersom du er på et generelt intervju hos et bemanningsbyrå, kan dette komme opp som en del av kartleggingen. Du kan da velge å si hva slags lønn du har i dag og hva du forventer ved et jobbskifte.
Uansett når dette spørsmålet dukker opp i en prosess, så er det lurt å poengtere om lønnen man oppgir er det man har eller det man ønsker. Det kan faktisk slå negativt ut om du har oppgitt en mye høyere lønn enn den du faktisk har.
9. Test deg selv
Vær forberedt på at du kan blir bedt om å ta evne og/eller personlighetstester. Har du ikke tatt slike tester før, ligger det flere typer gratis tester på nettet som du kan øve deg på.
Du kan også bli bedt om å gjennomføre en case, som rett og slett er oppgaveløsing. Dette kan bestå av forskjellige elementer. Noen ganger kan det være litt som arbeidsprøver, det kan for eksempel også være å sette opp en handlingsplan, lage en presentasjon av deg selv, eller det kan være løsning av små oppgaver, også videre. Case er som oftest knyttet til virksomhetens bransje og arbeidsoppgavene i den aktuelle stillingen.
Ønsker du hjelp til jobbintervjuer? Vi som tilbyr en rekke tjenester knyttet til rekruttering. Ta gjerne kontakt med oss for en uforpliktende samtale.