Bedriftseier? Da bør du ha disse 2 egenskapene

Strategi og ledelse | 14.01.2018

av Benedicte Bibow

Gjennom yrkeskarrieren har jeg selv sett og erfart hva som skal til for å lykkes som bedriftseier, gründer, entreprenør, vekstskaper og leder.

Businessfellen på TV3 gir jeg råd og innspill til hvordan norske småbedrifter kan gjøre ting annerledes for å lykkes i sitt marked, hva som skal til for å få regnskapstallene til å bli gøy, hvordan generere vekst og få medarbeidere som skinner. Og for å lykkes, skal det mye mer til enn å ha en idé eller å forstå regnskap. Det hele kan oppsummeres i form av to viktige egenskaper.

1. Din indre motor

Som bedriftseier må du ha en indre motor som jobber for deg, det er dine beste egenskaper og ferdigheter som vil gjøre deg til en vinner. Er du som person en god selger, bruk disse egenskapene til å nå kunder, snakk med samarbeidspartnere, skaff vekst gjennom relasjoner og kontaktflater. Bruk kreativiteten din til å skape nye ideer og positivitet rundt det du leverer. La andre bli motivert av din evne til å skape engasjement, være en foregangsfigur og spontanitet.

Er du en person med god struktur, personlig sikkerhet og en analytisk legning, bruk disse egenskapene til å skape gode fundamenter for dine ideer.

Fokuser på dine personlige relasjoner, vær logisk og overbevisende i dine leveranser for å skape veksten som trengs i bedriften.

Fokuser på dine gode ferdigheter, der du har best kompetanse, utviklet noe unikt eller der du vet at du har lært deg noe som få andre i landet (eller distriktet) har lært seg.

Fyr opp din indre motor – Norge trenger en bedriftseier som deg!

Det er ikke dine dårligste egenskaper og ferdigheter som kommer til å gjøre at du lykkes som bedriftseier. Her gjelder det å omgi seg med mennesker som kan bidra til å fylle disse hullene. Du må bruke det beste i deg for å bli en suksess. Er du mindre god på forståelse for tall, kan en god løsning være å anskaffe seg en rådgiver innen økonomi som kan gi deg tallene du trenger, gi deg feedbacken som trengs for å holde orden på budsjett og regnskap og holde deg i ørene når det trengs.

Den indre motoren din gir deg evne og vilje til å stå opp hver morgen for å drifte din bedrift enda bedre, oppnå gode resultater og utvikle det som Norge trenger, nemlig arbeidsplasser for fremtiden!

2. Vi må snakke om følelser

Tør du som bedriftseier å tenke at alt er følelser? Gjennom mange år som eier og leder av en suksessfull vekstbedrift, men også eier av en mindre suksessfull bedrift, har jeg så sterkt erfart at alt handler om følelser. Selvfølgelig satt på spissen.

De aller fleste bedrifter lever av salg, noe som må skape følelser i deg. Følelsen du får når du fakturerer eller slår inn på kassen skal være som en forelskelse. Du må kjenne at det pirrer i kroppen når du ser hva grunnlaget for fakturering er, når du ser kundene kommer inn i butikken din, når du slår inn salg på kassen din, når kundene dine kommer tilbake og tilbake, når det kommer nye kundehenvendelser eller når du rett og slett ser at markedsføringen din har slått an.

Lever du av å fakturere en gang pr. måned skal følelsen din være yr og spent natten før du ser hva grunnlaget er.

Hvis du klarer å hente opp denne følelsen vil det hjelpe deg i å lykkes, du vil få et helt spesielt forhold til inntektene dine. Har du ansatte og klarer å overflytte denne følelsen til dem, vil jeg påstå at du nærmest er garantert å oppnå en viss suksess.

Følelser skaper engasjement og trigger mennesker i deres handlinger.

Jeg har over lengre tid sett at der man klarer å skape dette engasjementet hos seg selv og de som jobber for seg, vil man skape både suksess og unike muligheter. Du vil få medarbeidere som har fornøyde kunder, løper raskere, leverer bedre resultater, har engasjement for arbeidsplassen sin og som stiller opp for bedriften.

Mye følelser. Og en god porsjon vilje.

Så er det jo ikke alltid det går på skinner. Bruk da følelsene som ligger i dette til å snu arbeidet og viljene til å endre holdninger og adferd. Også her kan rådgivere på veien være unike å ha. Mennesker som komplementerer deg som person, som utfordrer deg og som setter krav til oppnåelse. Jeg påstår ikke at dette arbeidet er enkelt, men det er heller ikke umulig. Mange bedrifter har vært igjennom tøffe tider. Men mange har også klart å snudd trenden. Vilje og følelser ligger bak dette også.

Viljen til å vinne, viljen til å snu tallene, viljen til å opprettholde arbeidsplasser, viljen til å realisere drømmen sin.

Vil du se mer av Businessfellen?

Kanskje du ikke fikk nok, eller rett og slett ikke fikk med deg programmene i Businessfellen på TV3? Se episodene på Viaplay.

 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Ja, Azets kan håndtere min forespørsel. Jeg aksepterer at Azets mottar og lagrer mine kontaktopplysninger i overenstemmelse med Azets Privacy Statement

Om Benedicte Bibow

Benedicte arbeidet tidligere som kvalitetsdirektør i Azets. I "Businessfellen" på TV3 gir hun råd til norske småbedrifter som av ulike årsaker sliter med økonomien.