Hvordan bruke økonomisk analyse for bedre beslutninger

Teknologi | 12.06.2020

av Maria Cojocarescu

Står din bedrift overfor betydelige økonomiske endringer og må finne nye måter å strukturere virksomheten på? Ved å se på økonomiske analyser og nøkkeltall kan du ta bedre avgjørelser og få et ekstra konkurransefortrinn.  

Det beste grunnlaget for å ta gode avgjørelser for selskapet, vil alltid være å se på det finansielle bildet. Økonomistyring er en viktig del når bedriftens strategi skal legges, og det stilles høye krav til nøyaktig data og presise økonomiske analyser. Spesielt i tider hvor fremtiden bringer mange usikkerheter. Her er hovedbudskapene som vil hjelpe deg med å ta de riktige beslutningene for selskapet - basert på den finansielle situasjonen.

 

cozone-analytic.jpg

Samle informasjonen på ett sted

I tider hvor omgivelsene forandrer seg raskt, er det nødvendig å kunne stole på informasjonen du har. Første steg mot å ta informerte beslutninger er å samle all relevant informasjon på ett sted. Kvaliteten på denne informasjonen vil avhenge av følgende spørsmål: Er dette data som er lett tilgjengelig, og hvor nøyaktig er informasjonen? 

En måte å takle disse utfordringene på er bruke et godt rapporteringsverktøy. Med alt på ett sted, vil du være i stand til å få relevant informasjon om virksomhetens økonomiske og finansielle status akkurat når du trenger det. Kun ett sted hvor info om regnskap og lønn er lett tilgjengelig. Et system som tillater deg å analysere denne informasjonen vil gjøre det mye enklere for deg å se bedriftens finansielle bilde i sanntid.

Få oversikt med et økonomisk analyseverktøy

Se for deg skjermen på datamaskinen din med utallige åpne faner, oppgavelinjen er full av programmer som kjører og maskinen jobber akkurat like intenst som hjernen din. Å få full oversikt over bedriftens finansielle status kan være en kompleks og tidkrevende oppgave. Hvis du bruker for mye tid på å få oversikt, bør du vurdere å automatisere noen av disse prosessene. 

Kan du for eksempel lage egne dashbord, indikatorer og grafiske modeller i din nåværende løsning? Er det enkelt å lage grafer og illustrasjoner? Oppdateres tallene automatisk fra dag til dag? Dette er spørsmål du bør stille deg. En løsning som er automatisert og strømlinjeformet vil hjelpe deg med å effektivt få den oversikten du trenger for å gjøre de beste økonomiske analysene for din virksomhet.

For å få en dypere forståelse, vil det være lurt å se etter en løsning som tillater deg å tilpasse oppsettet så du kan se den informasjonen som er mest relevant for din bedrift. Det kan være tidkrevende å gå gjennom mange filer og rapporteringsverktøy og du kan lett drukne i informasjonen. Muligheten til å samle den informasjonen du trenger i ett dashbord, er en rask og enkel måte å få full oversikt over den økonomiske situasjonen. Ved å lage egne dashbord som fremhever de viktige delene i virksomheten gjennom grafer, tabeller, KPI-er, kan du få en dypere forståelse og gi tallene mer mening uten at du går deg vill i alle detaljene.

Les også: Rapportering og økonomisk analyse

Få innsikt med finansiell analyse

Se for deg dette: Det er snart tid for det neste styremøtet, og du skal presentere de siste oppdateringene om bedriftens finansielle situasjon. Det er forventet at du har en detaljert oversikt over regnskapstallene, i tillegg til balanse, likviditet, kundefordringer og lønn. Dette kan virke som en nærmest umulig oppgave å visualisere på en enkel og  forståelig måte! I tillegg til dette, skal du også presentere bedriftens nøkkeltall og komme med råd om hvordan de neste strategiske stegene bør gjøres basert på din økonomiske analyse.

Bruk tiden din på den faktiske oppgaven, og la de administrative oppgavene bli automatisert.

Dette høres nok ut som mye arbeid for noen, men sannheten er at disse oppgavene hverken trenger å være tidkrevende eller spesielt vanskelige å få til. Har du et standard rapporteringsprogram som er synkronisert med regnskaps- og lønnssystemet? Kan du for eksempel enkelt sette opp parametere og visualisere den nåværende finansielle situasjonen? Med et kompatibelt rapporteringssystem, vil du få muligheten til å tilegne deg verdifull innsikt uten å bruke for mye tid på å hoppe fra ett program til et annet. Bruk tiden din på den faktiske oppgaven, og la de administrative oppgavene bli automatisert. 

Når det tekniske er ute av veien og tallene plutselig har fått en helt ny mening, er det ikke bare du som har tilegnet deg viktig økonomisk innsikt i virksomhetens drift, men også dine kolleger og styret. 

Strategiske tiltak basert på gode økonomiske analyser

Nå som du har fått ny verdifull innsikt fra dine egendefinerte økonomirapporter, er du klar for å ta grep og iverksette tiltak. Med nøkkeltall, informative grafer og tabeller i ryggen, er det mye enklere å se den faktiske statusen til din bedrift og gjøre de nødvendige grepene som skal til. Du er nå forberedt til å ta mer informerte og strategiske avgjørelser, selv med mindre bruk av tid og krefter. Høres dette effektivt ut i dine ører? Vel, det er absolutt det - og hele ledergruppen vil antageligvis også synes det. 

Vårt mål er å gjøre livet ditt enklere, så du kan tilføre verdi til virksomheten din. Hvis du er interessert i å vite mer om økonomiske rapporterings- og analyseverktøy og hvordan Azets kan bistå din virksomhet med effektiv økonomistyring, så kontakt oss gjerne.

Lurer du på noe?

post author

Om Maria Cojocarescu

Maria er Commercial Product Manager i Azets. De siste årene har hun jobbet med utviklingsprosjekter av programvare og nearshoring av tjenester innen IT-support. For tiden er hun ansvarlig for lansering og kommersialisering av nye IT-produkter i Azets.