6 grunner til at bedrifter velger skytjenester

Teknologi | 01.12.2020

av Petter Løken

Spør du noen som jobber i IT-bransjen om skytjenester, så vil de fleste fortelle deg om PaaS (Platform as a Service), IaaS (Infrastructure as a Service) og SaaS (Software as a Service). Mye av dette kan du bare glemme! Det er for det meste tekniske begreper, definert av teknologer, for teknologer.

Det siste begrepet, SaaS, er det som egentlig betyr noe for de aller fleste av oss. Det er nemlig hvordan applikasjoner, fra excel, word, og e-post til økonomi- og fagapplikasjoner, leveres som abonnement direkte over internett. Det er både billigere og mer fleksibelt enn å kjøpe. Når det gjelder IT, så er det nesten ingen bedrifter som ønsker å “eie” IT lenger, nå skal alle leie. 

I dag finnes det skyløsninger for alle type virksomheter, store og små, uansett bransje. Alle programvareleverandører tilbyr enten en skyversjon av sin programvare allerede eller har en konkret tidsplan for når deres programvare vil være fullstendig skybasert. 

Disse applikasjonene «lever på nettet» og krever ingen ekstra programvare eller tilpasninger for å fungere over internett. Brukere logger seg på applikasjonene via en nettleser, på samme måte du og jeg gjør når vi logger oss på Facebook, nettbanken og andre applikasjoner vi bruker utenom jobben. 

I Azets har vi daglig kontakt med mange ledere og andre ansatte blant våre 12.000 kunder i Norge. Nesten ingen er interessert i hvordan deres egne IT løsninger er satt opp, de vil kun bruke tjenesten og vite at alt fungerer som det skal. Sikkert og trygt. De fleste har allerede tatt i bruk skyløsninger, enten helt eller delvis, og gjort seg sine erfaringer. 

Lurer du på hvordan skytjenester benyttes i andre virksomheter, og hvorfor de valgte som de gjorde? Vi har sjekket for deg, og gjort en oppsummering.  

Her er de 6 viktigste grunnene til at bedrifter velger å få applikasjonene sine levert som skytjenester:

 

  1. Du betaler bare for det du bruker

SaaS passer for alle virksomheter. Årsaken til dette er at bedriften bare betaler for bruken av tjenestene. Ikke noe mer. Dette gir en smidighet som gjør det enklere for virksomhetene å skalere opp eller ned, etter hva det er behov for. 

 

  1. Skytjenester kan brukes hvor som helst, når som helst

Bruk av skyløsninger gjør at du og dine kolleger kan arbeide fra hvor som helst, når som helst og fra en hvilken som helst enhet (PC, MAC, mobil eller nettbrett). Systemene er tilgjengelige når dere trenger det.

 

  1. Skytjenester er alltid oppdatert

En av de store forskjellene på skyløsninger og løsninger som er installert på lokale servere i egne lokaler eller i et datasenter, er at alle brukere alltid kjører på samme oppdaterte versjon. Sikkerhetsgevinsten ved dette er stor, fordi leverandøren raskt kan rulle ut oppdateringer til alle brukere samtidig, uten at IT-leverandør eller lokal IT-avdeling trenger å involveres. Alle som har vært involvert i prosjekter for å oppgradere IT-systemer med mye data til nye versjoner vet hvor krevende det kan være. 

 

  1. Fra capex til opex

Bruk av skytjenester betyr at bedriften leier istedenfor for å eie, fra capex til opex. De slipper store upfront betalinger for IT-løsningen og forholder seg til abonnement som løper til de sies opp. Antall brukerlisenser tilpasses fortløpende, i takt med bedriftens behov (vekst eller reduksjon).

 

  1. Skytjenester betyr reduserte IT-kostnader

IT-infrastruktur og IT-drift blir en saga blott. Dvs for andre enn applikasjonsleverandørene og deres underleverandører. Det er nemlig ikke behov for servere og annen it-infrastruktur i din bedrift eller hos en ekstern driftsleverandør for å kjøre disse applikasjonene. Det samme gjelder IT-drift, oppgraderinger og back-up av servere, data og applikasjoner. Ofte representerer slike IT-drift og infrastruktur kostnader brorparten av de totale IT-kostnadene dine. Men nå blir alt dette ivaretatt av applikasjonsleverandørene. Disse kostnadene er allerede bakt inn i lisensene. Og dine IT-utgifter blir tilsvarende redusert. Her kan det være mye å spare. 

 

  1. Skytjenester gir økt produktivitet

Smartere samhandling øker effektiviteten, og skaper nye muligheter. Verktøy som fremmer produktivitet i kombinasjon med digitale møterom, er fremtidens måte å jobbe på. For at dine medarbeidere skal kunne jobbe smartere er du nødt til å ha gode og fleksible skyløsninger. Da får de tilgang til arbeidsverktøy, tjenester og dokumenter uansett hvor de befinner seg – det eneste de behøver er tilgang til internett.

 

Azets kan hjelpe deg

Er du usikker på hvordan økt bruk av skytjenester kan forbedre situasjonen i din bedrift, og hvordan du skal komme i gang? Kontakt oss, så hjelper vi deg på veien.

Lurer du på noe?

post author

Om Petter Løken

Petter var tidligere ansvarlig for forretningsområdet Business Technology i Azets. Som entreprenør, bedriftsleder og rådgiver brenner han for digitalisering og ledelse.