Det er ingen generell minstelønn i Norge, og lønn blir avtalt mellom arbeidsgiver og arbeidstaker som en del av den skriftlige arbeidsavtalen.
Selv om det ikke er noen generell minstelønn, er det likevel innført minstelønn i enkelte bransjer. Regler om minstelønn finnes i lov om allmenngjøring av tariffavtaler (allmenngjøringsloven).
Minstelønn
Allmenngjøring av lønn betyr at lønns- og arbeidsvilkårene i en landsomfattende tariffavtale skal gjelde for alle arbeidstakere i en bestemt bransje eller sektor, uavhengig av om dem er organisert i en fagforening eller ikke. Det er arbeidsgiveren som har ansvaret for at lønnen til arbeidstakerne er minst like høy som de allmenngjorde satsene.
Reglene gjelder altså selv om arbeidsgiver ikke er bundet av tariffavtalen.
Formålet med minstelønnssatsene er å sikre at utenlandske arbeidstakere får lønns- og arbeidsvilkår som er likeverdige med norske arbeidstakere, dvs å hindre sosial dumping.
Reglene har også til hensikt å hindre konkurransevridning til ulempe for det norske arbeidskarmedet.
Bransjer med minstelønn
Det er fastsatt nye satser i minstelønnen fra 15. juni 2023. Satsene gjelder alle arbeidstakere som arbeider innenfor de følgende ni bransjene der det er innført minstelønn:
- Bygg
- Renhold
- Overnatting, servering og catering
- Skips- og verftsindustrien
- Jordbruk og gartnerier
- Fiskeindustribedrifter
- Elektro
- Godstransport på vei
- Persontransport med turbil
Det er ikke vedtatt noen minstelønn for ansatte i andre bransjer enn de ni som er listet opp ovenfor.
Lønn skal avtales mellom arbeidsgiver og arbeidstaker som en del av den skriftlige arbeidsavtalen.
Arbeidstilsynet har god informasjon om minstelønn på sine sider.