AgroSmart Logo
Siri Flaat og Haavard Kirkhus kunde AgroSmart

Mer tid og færre skippertak

Håvard Kirkhus og Siri Flaat sparer tid og penger med effektivt regnskapssystem tilpasset melkebønder. Bedre kontroll over økonomien bidratt til at de kan senke skuldrene og ikke lenger bekymre seg over bunker med papirarbeid. Det gir frihet og mer tid til det som virkelig betyr mest – familielivet og gårdsarbeidet.

– Nå tar jeg bare bilde av fakturaen med mobilen, og vips så er den inne i systemet! Så krøller jeg den sammen, og slipper å bekymre meg for at den ramler bak kjøleskapet og blir liggende der, ler en svært begeistret Håvard Kirkhus.

For ett år siden bestemte han og samboeren Siri Flaat seg for at tiden med høye papirbunker, bilag i ringpermer og stadige turer inn til regnskapskontoret i Sandnessjøen, var forbi. De ble brukere av tjenesten AgroSmart, og nå deler de sine erfaringer med regnskapssystemet.

AgroSmart er en ny tjeneste som kombinerer neste generasjons regnskapsføring med profesjonell rådgiving, levert av Azets og TINE Rådgiving.

Håvard og Siri har båret på en drøm om nytt fjøs i flere år, og i mars i år stod den nye driftsbygningen klar.

Ambisiøse gårdbrukere

På gården Kirkhus i Alstahaug kommune på Helgelandskysten har det vært drevet melkeproduksjon i minst seks generasjoner. I 2011 overtok Håvard formelt drifta fra faren.

De unge bøndene har over 60 melkekyr på gården, og skal i løpet av året produsere 435 tonn melk. I mars i år kunne de flytte inn i splitter ny driftsbygning med melkerobot. 

Håvard er fulltidsbonde, mens Siri jobber som veterinær i Sandnessjøen, i tillegg til å delta i drifta. Med tre aktive gutter i alderen seks til ti år, er tid et knapt gode i hverdagen.

Tid er verdifullt

– Det er ikke til å stikke under en stol at her på gården har vi utrolig mange arbeidsoppgaver. Det er alltid noe som skulle vært gjort, og vi må prioritere hardt. Men vi har jo ikke valgt å være bønder for å sitte på et kontor med papirarbeid, sier Siri.

Hun forklarer at det å være bonde, innebærer å jobbe fra morgen til kveld. De har valgt en livsstil og ikke bare et yrke.

– Samtidig har vi friheten. Vi kan ta pauser i hverdagen, og barna våre kan delta i vårt arbeid på gården. Det ser vi verdien av, forklarer Siri.

Sparer tid og unngår stress

Gårdbrukerne er takknemlige for alt som kan gi dem litt ekstra tid.

– Jeg sparer nok en time eller to i uka bare på å slippe å sortere fakturaer og holde orden på bilag og permer, sier Håvard.

Han er svært fornøyd med at de begynte å benytte tjenesten AgroSmart.

– Først og fremst gir følelsen av å ha kontroll til enhver tid mindre stress i hverdagen, sier han.

Håvard husker godt hvordan bilagene pleide å hope seg opp før hver momstermin. Jo større bunken ble, jo mer uoverkommelig ble det. Nå er han alltid ajour.

– Nå vet jeg at bilagene til enhver tid er registrert. Hver onsdag er regnskapet for uka oppdatert, og det gir meg svært god oversikt, sier han fornøyd.

Både Siri og Håvard opplever AgroSmart som svært brukervennlig. – Vi kan enkelt laste opp egne fakturaer eller få leverandørene til å sende bilagene rett inn i systemet, via en egen fakturaadresse. Enklere blir det ikke, mener gårdbrukerne.

Enkelt og intuitivt

Håvard og Siri opplevde begge AgroSmart som svært enkelt å komme i gang med.

– Regnskapssystemet er veldig intuitivt. Man trenger ikke være spesielt teknisk eller digital for å benytte tjenesten. Det er overkommelig for alle, mener de.

I begynnelsen brukte de litt tid på å få leverandørene til å sende fakturaer rett inn i systemet. Nå går det meste av seg selv.

God økonomisk kontroll

Wiggo Paulsen legger vekt på at kontroll på egen økonomi er en forutsetning for god drift. Han er rådgiver i Tine og selv gårdbruker.  

– Jeg har tro på at bonden bør ha full oversikt selv, og ikke overlate hele økonomien til regnskapsfører, sier han.

Han forklarer at med systemet kan Håvard og Siri selv kjapt se endringer i økonomien.

– Er ikke tallene som forventet, kan de selv gå i dybden og se hva som har skjedd i forhold til hva som var planlagt i budsjettet, forklarer Wiggo.

Personlig kontakt

Fast kontakt med egen økonomisk rådgiver fra Tine er en del av tjenesten AgroSmart. Wiggo legger vekt på verdien av personlig kontakt.

– Jeg tror det er viktig for bonden å ha en fast kontaktperson som de kjenner ansiktet til, sier han.

Derfor anbefaler han minst ett fysisk møte i året. Da reiser han på gårdsbesøk, og tar en prat og en kaffe rundt kjøkkenbordet.

– Godt samspill er viktig, og det skal være enkelt å ta en telefon og prate med en de stoler på, forsikrer han.

Brukerne av tjenesten kan selv velge hvordan de vil legge opp rådgivningen. En time i måneden - eller samle opp timer til en grundigere gjennomgang.

Forbedret driften

– Vi har stor glede av hjelpen vi har fått av Wiggo. Han har hjulpet oss med å sette opp årsbudsjett, og har er en bidragsyter til at vi er flinkere med økonomien, sier Håvard.

Han forklarer at nå kan de se effekten av de økonomiske tiltakene de har gjort umiddelbart. Det svarer seg.

– I tillegg har Wiggo satt oss i kontakt med andre rådgivere med spesialkompetanse på for eksempel fôring. Det har bidratt til en kortere vei for å få løst problemene som dukker opp, forklarer Håvard.


Tid er et knapt gode i hverdagen for travle gårdbrukere. Å bli trukket etter hesten med stumpeski, er favorittsysselen når familien har litt tid til overs.

Årsavslutning om høsten

– Jeg ser at høsten er den beste tiden for årsavslutning. Da har man god oversikt over året så langt, og vi kan gjøre en god prognose, sier Wiggo.

Han forklarer at det ikke har vært mulig tidligere, siden regnskapet har blitt avsluttet av regnskapsfører i løpet av vinteren eller våren året etterpå. Han mener det gir veldig gode muligheter for et godt økonomisk resultat.

– Vi er ikke lenger avhengige av årsoppgjøret for å se hvordan vi har truffet på planlagt budsjett, sier den erfarne regnskapsføreren.

Håvard vektlegger også den sømløse samhandlingen mellom AgroSmart og Mjølkonomi i TINE Bedriftsstyring, som de har benyttet i flere år.

– Vi blir beslutningsdyktige på et tidligere tidspunkt enn før, og kan hele tiden ligge i forkant. Vi er ikke gårdbrukere bare fordi vi er glade i dyr og i å bo på landet. Det er jobben vår, og vi vil jo tjene mest mulig penger. Nå ser vi sammenhengen mellom det vi gjør i fjøset og det økonomiske resultatet, sier Håvard.

Byttet regnskapsfører

Tidligere benyttet Kirkhus en lokal regnskapsfører i Sandnessjøen. Med AgroSmart er det nå Azets som leverer selve regnskapsføringen. De sitter i Lyngdal 130 mil sørover.

– Jeg har mer kontakt med regnskapsføreren min nå enn før, sier Håvard. Han har en fast kontakt hos Azets, og de snakkes ofte på telefon eller Skype. 

Håvard får ofte beskjed fra regnskapsføreren hvis det er ting som kan gjøres enklere og mer effektivt.

Sparte flere tusen

I tillegg sparer Kirkhus nesten 20 000 kroner i året på å flytte regnskapstjenesten til Azets. Tidligere betalte de rundt 40 000 kroner i året for bokføring og regnskap. Nå ligger månedsprisen for AgroSmart på 1 540 kroner per måned. Det betyr en årlig kostnad på i underkant av 20 000 kroner, og da er 12 timer rådgiving inkludert.

Rådgiver Wiggo har forståelse for at bytte av regnskapsfører kan være utfordrende for mange bønder. Tette relasjoner og lange kundeforhold kan skape sterke bindinger.

– Man blir personlig involvert som regnskapsfører. I visse tilfeller kjenner vi godt til både livssituasjon og personlige forhold, forklarer han.

For Kirkhus var det helt uproblematisk å bytte. 

– Vi er jo tross alt ikke gift med regnskapsføreren, ler Håvard.

Færre skippertak

Både Håvard og Siri minnes tiden da Håvard satt i timesvis med sortering av bilag ved terminavslutning. Det var Siri sin oppgave å levere permene til regnskapsføreren i Sandnessjøen.

 – Nå slipper vi arbeidstoppene med masse papirarbeid, sier Håvard lettet.

For gårdbrukerne er det meningsfylt å bruke mer tid sammen med ungene mens de ennå er små.

– Vi har dem her på lånt tid, og den er verdifull, avslutter Siri.

Les mer om AgroSmart-tjenesten her.

Agrosmart mobifaktura

Kom i gang nå

- for tilbud og mer informasjon og tilbud på AgroSmart

Ring 40 10 40 18  eller send inn skjema, så tar vi kontakt. 

Åpningstider: 
kl. 08:00 - 16:00 mandag-fredag

Ja, jeg vil at Azets sender meg innsikt, informasjon om tjenester og invitasjoner til arrangementer. Jeg kan når som helst redigere mine preferanser eller trekke tilbake mitt samtykke.

Kontaktinfo TINE
medlem.tine.no
E-post: medlem@tine.no
Medlemssenter: 51 37 15 00

Kontaktinfo Azets
azets.no
Kontaktskjema
Kundesenter: 40 10 40 18

Tine logo

 

Azets logo