Hva er integrasjon? Og hvorfor er integrasjon mellom systemer så viktig?

Teknologi | 23.09.2022

av Hjalti Sigurdarson

Ordet integrasjon blir ofte kastet rundt så fort det er snakk om å anskaffe nye eller utvide eksisterende IT-systemer, men hva ligger i dette altomfattende begrepet?

Integrasjon favner bredt, men når vi snakker om integrasjon så snakker vi om samhandling mellom systemer, sømløs dataflyt uten manuell intervensjon. Dette gjøres for å minimere menneskelig ansvar og risiko som overføring av data fører med seg.

Automatisering av manuelle oppgaver

Automatisering av de forretningsmessige prosessene kan føre til store tidsbesparelser, spesielt ved utfasing av repetitive manuelle oppgaver som erstattes av hel- eller semi-automatiske løsninger. Har jeg mistet deg allerede? Kort og enkelt så er det effektivisering som ligger i bunn. Effektivisering av repetitive oppgaver som stjeler verdifull tid som heller bør brukes til verdiskaping.

I regnskapsbransjen bør manuelle oppgaver som avstemming, kontering, postering og godkjenning være automatisert. I hvilken grad automatisering forekommer vil variere, og luftige lovnader om AI (Artificial Intelligence) og ML (Machine Learning) kommer ofte til kort. Men forbedringsmulighetene er der, og de tekniske sammensetningene som utgjør forretningsprosessen i selskapet kan alltids knyttes tettere.

Få hjelp til automatisering og integrering av manuelle prosesser

Kutt teknisk gjeld - den bremser konkurransekraften

Gjennom integrasjon og automatisering - kortsiktig kostnad vs. langsiktig fortjeneste - så frigjøres tid og du reduserer kostnader som kan investeres på andre områder; kundetilfredshet, satsing, synergier, salg. Besparelsen er for mange enorm, og du får i tillegg mulighet til å kvitte deg med teknisk gjeld.

Teknisk gjeld er alt det uferdige, unødvendig kompliserte og de utdaterte løsningene som hindrer forretningen i å utvikle seg.

Det er fort gjort å opparbeide seg teknisk gjeld når man ser antall systemer som eksisterer in-house i mange bedrifter. ERP-systemet er gjerne byttet ut mot moduler – ofte abonnementsbasert. Så har du kanskje ett program for timeregistrering, ett for regnskap, logistikk, HR, lønn, godkjenning, utgifter – you name it, og i tverrsnittet av disse applikasjonene ligger nøkkelen, nemlig integrasjon. Forenkling av arbeidsprosessene, større spillerom, enkel etterfølging av krav fra forretningspartnere, plug & play. Gevinsten oppnår du med automatisering via integrasjon, i form av redusert teknisk gjeld som gir reduserte kostnader og frigjort tid. En tidlig diagnose kan minske kostnadene før det virkelig begynner å gjøre vondt.

Les også: Slik kutter du teknisk gjeld i bedriften din

Integrasjon og automatisering gir kvantifiserbare resultater

Med en bred produktportefølje på lønn, regnskap, HR og prosjektstyring, utvikler Azets skreddersydde løsninger for våre kunder. Konvertering av format og data, import- og eksportmoduler innenfor logistikk og regnskap, HR- og lønn, API og FTP, ERP og fagsystemer - med mål om å effektivisere arbeidsprosessene og forenkle hverdagen. Integrasjon og automatisering gir kvantifiserbare resultater, og ved å identifisere flere tidstyver utgjør det fort en stor forskjell på bunnlinjen, som vår kunde Logi Trans erfarte.

Les også: Logi Trans sparer årsverk med smart digitalisering

Illustrasjon av integrasjon - Azets

I et marked i konstant endring kreves fleksibilitet fra oss som leverandør og at forretningsprosessene enkelt kan ivaretas ved bytte av fagsystem. Slik unngås også endringsvegring på grunn av antatt kompleksitet.

Men hvor starter vi? Hvordan kan du identifisere områder for forbedring? Du kommer langt med en kost/nytte-vurdering, og prosessen kan forenkles med en IT-kartlegging. Her får du en full gjennomgang av IT-systemer, applikasjoner og områder for forbedring slik som direkte/indirekte kostnader, tidstyver, og en måling av digital modenhet i selskapet. I tillegg får du kartlegging av totale IT-kostnader og en sluttrapport med anbefalinger for din bedrift.

Trenger du hjelp til det digitale?

Azets har lang erfaring med utvikling og rådgivning av tekniske løsninger, og spisskompetanse innenfor EDI-flyt og integrasjonsmotorer.

Med en bred produktportefølje på lønn og regnskap, HR, logistikk og prosjektstyring, skreddersyr vi fleksible løsninger mot ERP- og fagsystemer, og automatiserer og effektiviserer faktura- og logistikkprosessen. Vi kan sammen bygge integrasjonene du trenger. Kontakt oss gjerne for en uformell prat.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Ja, Azets kan håndtere min forespørsel. Jeg aksepterer at Azets mottar og lagrer mine kontaktopplysninger i overenstemmelse med Azets Privacy Statement

post author

Om Hjalti Sigurdarson

Hjalti er senior IT-konsulent med over ti års erfaring med EDI, ERP og integrasjoner og leder av Team Integration i Azets Technology. Han brenner for å skape en enklere hverdag for kunden ved digitalisering og effektivisering av kundens verdikjeder.