Starte egen bedrift – dette har de som lykkes til felles

Regnskap | 22/08/2017

av Dag Henning Kleven

 

Planer om å prøve lykken og starte helt for deg selv? Å starte egen bedrift handler som regel om å ha en briljant idé. Hvis du googler “gründer” eller “starte egen bedrift”, skrives det mye om nettopp denne ideen og hvor viktig den er for å lykkes.

Ideen er ofte knyttet til den bransjen eller næringen du selv har erfaring fra. Det er her du ser potensialet for å lykkes. Men dette er utfordringen: Både i fasene før, under og etter oppstart tar selve ideen all fokus. I mange tilfeller vil den være altoppslukende. Da er spørsmålet: Er det nok å grunnlegge et selskap basert på en god idé?

Sannheten er enkel – og brutal

Jeg jobber i et selskap der vi møter mange gründere og virksomheter i alle faser av etableringen. Vi har fulgt en rekke selskaper fra nettopp den gode ideen, helt frem til de har blitt “voksne” og oppnådd suksess. De har ofte én ting til felles: kontroll på økonomien! En god idé kan være gull verdt, men det hjelper lite dersom det ikke skapes et grunnlag for vekst og utvikling.

Økonomien i selskapet er selve fundamentet for å lykkes.

En ting er at likvide midler gjør at regninger kan betales på forfall, men enda viktigere: det betyr at du har penger får likviditet til å investere i videre vekst. Alt koster penger! Det er enkelt, og det er brutalt. Driver du produksjon, koster det penger å kjøpe inn råvarer. Selger du konsulenttjenester, lever du av å selge timer. Det koster penger å selge inn tjenestene dine. Får du mange oppdrag, koster det penger å leie inn eller ansette nye medarbeidere. Driver du restaurant, vil husleie, varekost og lønnskostnader alltid være der.

Dette kan du gjøre allerede nå

I en tidlig fase i etableringen bør økonomien settes i system. Dette kan selvsagt være utfordrende når de fleste av døgnets 24 timer går med på å selge og utvikle ideen. Det høres enkelt ut å betale regninger, sende faktura og betale skatt og moms, men det er noe helt annet i en hektisk hverdag når alle spørsmålene dukker opp og alt man ønsker å gjøre skal finansieres.

En god regnskapsfører er kanskje den beste partneren du kan ha i en oppstarts- og etableringsfase.

Det gir deg full kontroll på økonomien i selskapet ditt, og frigjør tid som du kan bruke på videreutvikling av din idé og konsept. Ikke bare får du kontroll i form av gode rapporter, men du er også sikker på at alle regninger blir betalt til riktig tid og at innbetaling av moms og skatt blir gjort. Og ikke minst – at ting blir gjort riktig fra dag én.

 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Ja, Azets kan håndtere min forespørsel. Jeg aksepterer at Azets mottar og lagrer mine kontaktopplysninger i overenstemmelse med Azets Privacy Statement

Om Dag Henning Kleven

Dag Henning har i mange år jobbet med forretningsutvikling og vekst. Han har hatt internasjonale jobber i Sony Corp og Checkpoint System før han kom til Azets i 2014 som salgssjef. I dag leder han området Forretningsutvikling i Azets hvor han jobber tett med ulike partnere og kunder for å utvikle nye forretningsområder.